3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Branilci naslova Nemci na zadnjem mestu predtekmovalne skupine končali SP

Nemška nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Kazanu izgubila dvoboj z Južno Korejo z 0:2 (0:0) in je ostala brez osmine finala, poleg tega pa je prvenstvo v Rusiji končala na zadnjem mestu skupine F. Iz nje sta se namreč v nadaljevanje prebili Švedska in Mehika. Prva je danes Mehičane v Jekaterinburgu premagala s 3:0 (0:0).

* Arena Kazan, gledalcev: 41.835, sodniki: Geiger, Anderson (oba ZDA) in Fletcher (Kanada).

* Strelca: 0:1 Kim Young-gwon (90.), 0:2 Son Heung-min (90).
* Nemčija: Neuer, Kimmich, Süle, Hummels, Hector (od 78. Brandt), Khedira (do 58. Gomez), Goretzka (od 63. Müller), Kroos, Özil, Werner, Reus.
* Južna Koreja: Jo Hyeon-woo, Lee Yong, Yun Young-sun, Kim Young-gwon, Hong Chul, Lee Jae-sung, Jung Woo-young, Jang Hyun-soo, Moon Seon-min (od 69. Ju Se-jong), Koo Ja-cheol (od 56. Hwang Hee-chan, od 79. Go Yo-han), Son Heung-min.
* Rumeni kartoni: , Jung Woo-young, Lee Jae-sung, Moon Seon-min, Son Heung-min.
* Rdeči karton: /.

Pred tekmo s korejskimi nogometaši so bili Nemci veliki favoriti, med drugim so vseh pet tekem na dosedanjih SP proti azijskim tekmecem dobili, in to z 19 doseženimi goli, na zadnjih treh dvobojih pa so mrežo ohranili nedotaknjeno. Toda vloge niso upravičili. Čeprav so bili v polju večino časa pričakovano boljši, pa jim nikakor ni uspelo doseči odrešilnega zadetka.

Tekmo so sicer veliko bolje odprli tekmeci, ki so si v prvem polčasu pripravili zrelejše priložnosti, prednjačila sta zvezdnik azijske zasedbe Son Heung-min in Jung Woo-young. Po prostem strelu slednjega je v 19. minuti vratar Manuel Neuer žogo le odbil do Sona, ki je streljal, z zadnjimi močmi pa je Neuer žogo preusmeril v kot.

Tudi drugi del so bolj poletno začeli Južni Korejci. Neuer je moral v slogu branilca posredovati daleč od golove črte, ko so v hitrem protinapadu udarili tekmeci v 48. minuti; pred tem je obleganje Nemcev pred vrati Koreje končal s strelom z glavo Leon Goretzka, njegov poskus pa je izvrstno ukrotil tudi na tej tekmi izvrstni vratar Jo Hyeon-woo.

Son Heung-min je v 65. minuti padel v kazenskem prostoru, vendar je zaradi simuliranja dobil rumeni karton namesto enajstmetrovke. Tudi v naslednjih napadih so v nekoliko razredčeni nemški obrambi še nekajkrat nevarne akcije ustvarjali Korejci, ki so imeli v zadnjem delu tekme precej nevarnih protinapadov, ko so izkoriščali v napad usmerjeno igro Nemcev. V 78. minuti je Son z roba kazenskega prostora poslal žogo tik mimo leve vratnice, Mats Hummels pa je šest minut pozneje žogo z glavo poslal prek prečke.

Po rednem delu brez zadetka so nemški navijači upali na čudež v šestih minutah sodniškega dodatka, a so Korejci prvi zatresli mrežo tekmecev. Sodniki so sicer najprej dosodili prepovedan položaj. Ameriški sodnik Mark Geiger si je ogledal videoposnetek in nato v četrti minuti dodatka pokazal na sredino igrišča.

Nemci so imeli še pet minit za kakšen zadetek, pa so še drugi gol zabili tekmeci, ko je Neuer odšel na nasprotno polovico kot napadalec. Podajo skoraj iz svojega kazenskega prostora na nasprotno polovico je ujel Son in zatresel prazno mrežo.

Hummels je ob koncu s strelom z glavo oplazil prečko za slovo branilcev naslova od prvenstva v Rusiji na zadnjem mestu svoje predtekmovalne skupine. Tudi po tekmi presrečni Korejci se poslavljajo od SP, vendar z veličastno zmago.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine