3.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Bijol v sodnikovem podaljšku zadel za izenačenje

Piše: Samo Vidovič

Stadion Education City v Ar-Rayyanu v Katarju je gostil tekmo med Slovenijo in Hrvaško. Reprezentanci sta se pred kratkim dvakrat pomerili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, tokrat pa sta odigrali prijateljsko tekmo. 

Začetek tekme je bil dokaj izenačen, naši so poskušali čim dlje zadržati žogo v svojih nogah, ko pa se je odprla možnost za hiter protinapad, so poskušali priti do priložnosti za gol.

Na drugi strani so Hrvati takoj začeli z visokim presingom na polovici Slovenije ter poskušali vzpostaviti premoč na igrišču.

To jim je po približno petnajstih minutah tudi uspelo, naši so od takrat s težavo prihajali na njihovo polovico, saj so žogo prehitro izgubljali.

Do konca polčasa so dejansko samo parirali Hrvatom, ki pa si kljub  premoči v tem delu igre niso priigrali nobene priložnosti.

Zdelo se je, da se bo sila povprečen prvi polčas končal brez zadetkov.

V 39.minuti pa so Hrvati nepričakovano, praktično iz nič povedli. Ćaleta-Car je poslal na našo polovico dolgo, globinsko žogo. Brekalo jo je poskušal izbiti, toda zgrešil je celo žogo, ki je prišla do Kramarića, ta pa je z desetih metrov s strelom v dolgi kot premagal Oblaka.

To je bil tudi edini strel na gol Hrvatov, naši v prvem polčasu niso uspeli niti enkrat streljati na gol nasprotnika.

V drugem polčasu smo prvo priložnost videli v 51.minuti, ko je napako tokrat storil Bijol, ki je izgubil žogo. Kramarić jo je podal Modriću, njegov strel pa je Oblak obranil.

Dve minuti kasneje je z razdalje streljal Juranović, toda čez gol.

Slovenci so prvič streljali na gol v 57.minuti, ko je z dvajsetih metrov poskusil Lovrić, strel je končal kakšnih pet metrov od leve vratnice.

V 67.minuti je bilo po prodoru rezervista Verbiča vroče pred hrvaškim vratarjem Livakovićem, toda Kurtić na žalost ni uspel bolje zaključiti.

Finiš tekme je bil zelo zanimiv, v zadnjih osmih minutah smo videli več priložnosti kot prej celo tekmo.

V 84.minuti je z roba kazenskega prostora zgrešil Vlašić, minuto zatem je strel Pašalića z bližine uspel blokirati Gorenc-Stankovič.

V 87.minuti je po desni strani pobegnil Šeško in uspel podati v sredino, Hrvati so odbili po kot. Po strelu s kota je bilo nevarno pred vrati Livakovića, Hrvati so se najprej komaj rešili z izbiranjem žoge pred golovo črto, potem pa se je stresla prečka hrvaških vrat. Sodnik Jamali je sicer igro takoj potem zaradi domnevnega prekrška prekinil.

Nato je imel dve priložnosti Oršić. Oblak je njegov prvi strel z bližine lepo obranil. V zadnji minuti pa je z razdalje streljal čez gol.

V drugi minuti sodnikovega podaljška pa je po kotu Bijol s šestih metrov izenačil, žoga se je od prečke odbila za hrbet Livakovića in za las prešla golovo črto. Tokrat rešitve zanj ni bilo.

Presenetljiv razplet tekme, zdelo se je, da so Hrvati ob koncu bližje drugemu golu kot Slovenci izenačenju. Ampak nič ne de, rezultat je, glede na prikazano, več kot dober.

Hrvaška je bila, z izjemo samega začetka tekme, ves čas boljša. Hrvati so igrali visok presing, ki je našim delal velike preglavice pri organizaciji igre. Dobili so sredino igrišča, imeli veliko večjo posest žoge, tudi več priložnosti. Niso dali drugega gola, ki bi odločil tekmo. Ob koncu tekme so se po dveh kotih naših pri prvem še rešili, pri drugem ne več. Pri obeh so bili preveč pasivni, za kar so bili na koncu kaznovani.

Slovenija se je bolj ali manj branila, bila je konstantno pod pritiskom. Faza obrambe je bila sicer zelo solidna, z izjemo napake pri prejetem golu. Takšne napake si ne sme privoščiti niti nižjerazredna ekipa.

O igri naših v fazi napade je težko govoriti, saj je, predvsem v prvem polčasu, dejansko nismo videli. Šporar je bil popolnoma odrezan, na sredini igrišča je manjkala boljša kreacija. Prodorov po bokih ni bilo. Šele po vstopu Šeška in nekaterih rezervistov je bilo bolje, naši so prišli do dveh kotov in iz drugega zadeli.

Vseeno čestitke igralcem in strokovnemu štabu na čelu s selektorjem Matjažem Kekom. Predvsem za vztrajnost, disciplinirano igro v fazi obrambe in tudi za dober rezultat proti eni najboljših reprezentanc na svetu. Sedaj bo moral selektor s svojim strokovnim štabom tekmo analizirati ter ugotoviti predvsem, kako izboljšati igro v fazi ofenzive. Kako uspešen bo, pa bo pokazala že naslednja tekma reprezentance.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine