9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Barcelona in Ajax prva polfinalista nogometne lige prvakov, izločila sta Manchester United in Juventus

Barcelona in Ajax sta prva polfinalista nogometne lige prvakov. Barcelona je tudi v drugi tekmi premagala Manchester United, tokrat s 3:0 (2:0), Ajax pa je v Torinu z 2:1 (1:1) ugnal Juventus, prva tekma v Amsterdamu se je končala z izidom 1:1.

 

V Barceloni je dva gola dosegel Lionel Messi, enega pa Philippe Coutinho, v Torinu je Cristiano Ronaldo Italijane popeljal v vodstvo, a so gosti s preobratom prišli do presenečenja.

Manchester United si na domači tekmi ni pripravil niti ene priložnosti, na gostovanju je imel v prvih minutah kar dve. Najprej je v prvi minuti Marcus Rashford s strelom z vrhom nogometnega čevlja zadel prečko, nato se je slabo minuto pozneje v lepem položaju znašel še Scott Mc Tominay, a je v kazenskem prostoru slabo sprejemal žogo.

Barcelona je odgovorila v 11. minuti, ko je v kazenskem prostoru padel Ivan Rakitić, nemški sodnik Felix Brych je najprej pokazal na belo točko, po ogledu VAR-a pa spremenil svojo odločitev, tako da je Barcelona ostala brez najstrožje kazni. Zato pa je v vodstvo prišla v 16. minuti, ko je ob desni črti, ki označuje rob igrišča, žogo izgubil Ashley Young, do nje se je dokopal Messi, preigral Freda, nato pa z natančnim strelom ob desni vratnici premagal Davida De Geo.

Če je bil prvi gol Messijeva mojstrovina, pa se za drugega v 20. minuti lahko zahvali prav španskemu vratarju. Angleži so spet izgubili žogo v nevarni coni, spet je bil prvi pri njej argentinski mojster, ki je nato streljal po sredini gola, toda žoga se je v gol izmuznila pod rokami De Gee. Slednji se je nekoliko odkupil v končnici prvega polčasa, ko sta po novih mojstrovinah Messija do strela prišla Rakitić in Roberto, toda oba poskusa je vratar ubranil.

V drugem polčasu je Barcelona nadaljevala z napadi, premoč pa je okronal Philippe Coutinho, ki je mojstrsko ustrelil z 20 metrov in povišal izid na 3:0, kar je bil končni izid, čeprav bi domači lahko razliko še povišali.

V Torinu, kjer je imel VAR še precej več dela kot v Barceloni, je Ajax poskrbel za novo presenečenje. Po branilcu naslova Realu iz Madrida je izločil še Juventus. Nizozemsko moštvo je imelo prvo priložnost na tekmi, Donny van de Beek je v 21. minuti iz neposredne bližine streljal čez gol, kar je sedem minut pozneje kaznoval Cristiano Ronaldo. Po kotu je ostal povsem sam, z glavo zatresel mrežo, Nizozemci so zahtevali prekršek, toda po ogledu posnetka je francoski sodnik Clement Turpin gol priznal.

A mladih nogometašev iz Amsterdama to ni zmedlo. V 34. minuti so z nekoliko sreče tudi izenačili. Duško Tadić se je odločil za strel od daleč, pred vratarjem se je sam znašel pozabljeni van de Beek, ki je žogo lepo sprejel, nato pa s plasiranim strelom premagal vratarja Wojciecha Szczesnyja. Domači so protestirali, ker naj bi bil Nizozemec v nedovoljenem položaju, a VAR je pokazal, da neupravičeno.

Po prihodu iz slačilnice je Ajax povsem zagospodaril na igrišču. Njihove nevarne akcije so se vrstile, v 50. minuti je imel lepo priložnost Hakim Ziyech, a je poljski vratar njegov strel čudežno ubranil. Na mestu je bil tudi po strelu van de Beeka, še enkrat pa ga je pred zanesljivim zadetkom rešil Miralem Pjanić.

V 67. minuti pa so Nizozemci, ki so napadali, v zaključku akcij pa se kar preveč zapletali in oklevali s streli, vendarle prišli do zasluženega vodstva, potem ko je bil po kotu v kazenskem prostoru najvišji Matthijs de Ligt.

Do konca so imeli Nizozemci še nekaj priložnosti, dosegli še en gol, ki ga je sodnik razveljavil zaradi nedovoljenega položaja, Juventus pa je bil povsem nenevaren, tako da se zasluženo poslavlja od tekmovanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine