13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Bach: Na OI nikoli ne bo nasilnih igric

Čeprav bo morda nekoč v prihodnosti na olimpijskih igrah ena od panog tudi ešport oziroma računalniške igre, pa bodo na tem področju očitno veljale določene omejitve. Kot je dejal predsednik krovnega olimpijskega gibanja Thomas Bach, na igrah ne bo prostora za nasilne računalniške igrice.

Morebitna nova računalniška dimenzija iger že nekaj časa razvnema strasti. Organizatorji poletnih olimpijskih iger 2024 v Parizu so namignili, da bi radi v sodelovanju z Mokom v olimpijski program vključili tudi vse bolj razširjeno tekmovalno igranje računalniških iger oziroma ešport (v angleščini eSports).

A predsednik Moka pravi, da ne bo popustil pritiskom oziroma da ne bodo uvajali novosti za vsako ceno. “Mok je organizacija, zgrajena na trdnih pravilih. Ne more se na igre uvrstiti vsakdo, čeprav dokaže, da gre za fizično aktivnost,” je med obiskom v Indiji dejal predsednik Moka in dodal: “Za nas je vsekakor popolnoma nesprejemljivo, da bi na igrah videli ubijalske igre, kjer se promovira nasilje in je njihov del tudi diskriminacija.”

Prvo večje tekmovanje, na katerem bodo predstavniki sodobnega športnega doživljanja lahko prišli do medalj, bodo azijske igre leta 2022, kjer bodo ešporti del uradnega programa. O njihovi udeležbi na OI v Parizu 2024 še niso sprejeli odločitve, Bach pa poudarja: “Nasilne igre nikoli ne bodo del našega programa, ker bi bilo to v nasprotju z našimi pravili in načeli.”

Bach je sicer priznal, da ima tudi igranje računalniških iger elemente športa, saj zahteva fizično aktivnost, zbranost in veliko treninga, toda ta dejavnost, v svetu zelo razširjena in tudi dobičkonosna, se bo morala pred morebitno uvrstitvijo v olimpijski program še izkazati.

Na naslednjih poletnih OI bo na sporedu pet novih športov: baseball oziroma softball, karate, rolkanje, športno plezanje in deskanje. Bach priznava, da so se za širitev odločili tudi zaradi mlade generacije, tiste, ki bo verjetno tudi najbolj zadovoljna ob morebitni uvedbi ešporta na OI. “Samo tradicija ne pomeni veliko. Če nisi pripravljen na spremembe, lahko hitro izgubiš zaupanje mlade generacije. Zaradi tega smo razširili program v Tokiu. Ta bo bolj sodoben in mlajši po duhu.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine