16.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Avstrijska nogometna liga: na koroški derbi čakali kar 36 let!

Piše: Samo Vidovič

Žreb novega avstrijskega nogometnega prvenstva je določil, da se že v prvem krogu srečata oba koroška kluba, Austria Klagenfurt iz Celovca in Wolfsberger AC iz Volšperka. Na koroški derbi v prvi ligi je bilo treba čakati kar 36 let. Nazadnje sta se na tem nivoju v sezoni 1984/85 v 19 krogu prvenstva, 2.4.1985, v Celovcu srečala Austria in Spittal. Tekma se je končala z 0:0. Spittal je ob koncu sezone izpadel iz lige. Zanimivost te tekme je, da je v ekipi Spitttala nastopil legendarni Branko Oblak, eden najboljših slovenskih nogometašev vseh časov. Takrat je bil že v 38 letu, v zatonu kariere, vendar je bil še vedno tako dober, da je lahko igral v ligi, kjer so takrat igrali Toni Polster, Tibor Nyilasi, Zlatko Kranjčar, Herbert Prohaska, Antonin Panenka, Hans Krankl…Starejši ljubitelji nogometa jih gotovo poznajo.

Na štadionu Wörthersee, ki ima kapaciteto 30000 gledalcev, se je na včerajšnji tekmi zbralo 13500 gledalcev. Pred vstopom na štadion je moral vsak gledalec skozi kontrolo. Pokazati je moral potrdilo o cepljenju, prebolelosti oziroma negativni test na covid-19 ter osebno izkaznico. Vsak je dobil žig na roko, kar je pomenilo, da lahko vstopi.

Atmosfera na štadionu je bila odlična. Navijaški skupini sta bili ločeni, bili sta za obeh golih. Večina gledalcev je navijala za domače, seveda pa so imeli tudi gostje veliko podporo s tribun. Volšperk je od Celovca po avtocesti oddaljen tričetrt ure.

Tekma je bila izenačena, prava prvenstvena z veliko teka in borbenosti na obeh straneh. Videlo se je, da so domači igralci nekoliko v krču. Redkokdo od njih je že nastopil na tem nivoju. Imeli so velik respekt do gostov.

WAC je resna ekipa, ki je v zadnjih dveh letih igrala tudi v Evropski ligi, kjer je premagovala ekipe, kot so CSKA Moskva, Feyenoord, Borussia Mönchengladbach. V lanski sezoni je v šesnajstini finala izpadla proti Tottenhamu.

Pravih priložnosti za gol je bilo sicer malo. Najboljši strelec domačih Pink je imel v 21 minuti najlepšo, vendar mu je vratar Kuttin strel obranil. Dve minuti zatem so gostje iz enajstmetrovke povedli, strelec je bil Liendl.

Sodnik je enajstmetrovko dosodil po posredovanju WARa.

Ko je bil v 78 minuti izključen levi bočni branilec domačih Moreira, je kazalo, da je tekma odločena. Potem pa je v zadnji minuti na sceno stopil Markus Pink. Lepo je preigral gostujočega branilca in zadel dolgi kot gostujočih vrat za erupcijo navdušenja pri domačih navijačih.

Končalo se je pravično, z 1:1. Domači so na koncu slavili, gostje so hitro odšli v garderobo. Publika je sodnike z igrišča pospremila z glasnimi žvižgi. Razloga za to sta bila dosojena enajstmetrovka za goste ter izključitev Moreire. Tudi to odločitev je sodnik sprejel na podlagi WARa. Prekinitev pa je trajala kar šest minut. Najprej so se odločali, ali je Moreira igral z roko v kazenskem prostoru ali zunaj. Potem pa še, ali je bil zadnji igralec obrambe.

Tudi ta derbi je imel slovenski pridih. V ekipi WACa je nastopil bivši igralec Celja in drugi najboljši strelec slovenske lige v sezoni 2019/20, Dario Vizinger. Za Austrio pa Christopher Cvetko, čigar družina po očetovi strani izhaja iz Slovenije. Oba sta bila med boljšimi posamezniki tekme.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine