1.5 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Argentina žaluje za Maradono

Milijone nogometnih navijačev po svetu je pretresla smrt argentinskega zvezdnika Diega Armanda Maradona. Kljub epidemiji novega koronavirusa so se ob smrti nogometne legende ob slovitem obelisku v Buenos Airesu, pa tudi na stadionu la Bombonera njegovega nekdanjega kluba Boca Juniors, zbrali tisoči ljudi, ki žalujejo za njim.

 

Truplo 60-letnika so že prepeljali v predsedniško palačo, mesto pa je zaznamovano s spominom na nogometno legendo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tam so se že začeli zbirati ljudje. Na elektronskih napisih na avtocesti v argentinski prestolnici, pa tudi v podzemni železnici se je vrtel napis “Hvala Diego”. Mesto pa so že preplavili številni navijači v dresih slovite argentinske desetice.

Maradona je umrl v sredo v domači hiši v Tigreju za posledicami zastoja srca. Reševalci mu niso znali več pomagati in vsi poskusi oživljanja so bili zaman. A to je bila le zadnja od zdravstvenih težav nekdanjega nogometaša, ki so ga pred 14 dnevi po krvavitvi v možganih izpustili iz bolnišnice.

“Danes je zelo žalosten dan za vse Argentince,” je za televizijo TyC ob smrti Maradone povedal argentinski predsednik Alberto Fernandez in dodal: “Diego je predstavljal Argentino v svetu, nas pa napolnil z veseljem, česar mu nikoli ne bomo mogli poplačati.” Predsednik Fernandez je že odredil tridnevno žalovanje.

To se je v mestu že začelo. Navijači pred slovitim stadionom Bombonera, ki ga je soustvaril arhitekt slovenskih korenin Viktor Sulčič, že množično prižigajo sveče in tam polagajo cvetje. “Bil je legenda in zelo ga bomo pogrešali,” je za televizijo TN povedala ena od žalujočih, drugi je pristavil: “Za nas je to hud udarec. Bil je najboljši nogometaš vseh časov. Takšnega ne bo nikoli več.”

Od danes dalje se bodo navijači od Maradone lahko uradno poslovili v vladni palači Casa Rosada. Gre za čast, ki je nazadnje pred desetletjem pripadla nekdaj priljubljenemu predsedniku Nestorju Kirchnerju. S težavami pa se upadajo predvsem oblasti, saj pričakujejo, da se bo v času pandemije koronavirusa od nogometne legende v metropoli ob Srebrni reki poslovilo kar milijon ljudi.

“Jaz sem izgubil velikega prijatelja in svet legendo,” je na tviterju zapisal njegov večni tekmec za najboljšega nogometaša vseh časov 80-letni Brazilec Pele. “Upam, da bova nekoč v nebesih lahko igrala skupaj. Diego, hudo je.”

In res je na svetu le malo nogometašev, ki sta se približala priljubljenosti Maradone in Peleja. Med Argentinci to morda velja za dolgoletnega zvezdnika Barcelone Lionela Messija, čigar znanje je vedno izpostavljal tudi Maradona in mu pomagal do hitre slave. “Zapustil nas je, vendar ne odhaja. Diego je večen,” je zapisal Lionel Messi. Cristiano Ronaldo pa: “Danes se poslavljam od prijatelja, svet pa od večnega genija. Enega od najboljših nogometašev vseh časov. Neponovljiv čarovnik. Odhaja prezgodaj z zapuščino, ki nima mej, in pušča za seboj praznino, ki se ne bo nikoli zapolnila. Počivaj v miru. Nikoli te ne bomo pozabili.”

Maradona, znan tudi pod vzdevkom Božja roka, je spisal izredno športno zgodbo in za večno zaznamoval argentinski dres s številko 10. Žal se je po aktivni karieri zaradi svojega življenjskega sloga ubadal tudi s številnimi zdravstvenimi težavami, ki so pripeljale do prezgodnje smrti. Že leta 2000 so mu zdravniki diagnosticirali srčne težave, ki so bile predvsem posledica uživanja kokaina. Kasneje so sledila odvajanja, pretirane težave z debelostjo, ki je bila že smrtno nevarna, operativno zmanjšanje želodca, … Pred štirimi tedni ob 60. rojstnem dnevu so nogometaša morali podpirati pri hoji.

Ob izredni nogometni karieri je Maradona s svojimi izjavami in stališči izstopal tudi kot trener, kjer je med drugim vodil argentinsko reprezentanco, pa tudi ekipe v Združenih arabskih emiratih, Mehiki in nazadnje v Argentini, kjer je lani lani prevzel vodenje moštva Gimnasia y Esgrima La Plata.

Tudi pred stadionom zadnjega kluba, ki ga je vodil, so se v sredo zbrali navijači, da se poslovijo od nogometaša. “Imeli smo srečo. Usoda nam je podarila njegove zadnje mesece v naši sredini,” je enega od navijačev povzela argentinska televizija. Za številne Argentince pa je Maradona s svojimi vragolijami na nogometnih zelenicah tako ali tako večna legenda, nesmrten.

Žalovanje se je začelo tudi v nekaterih drugih sredinah. Časnik La Repubblica je na spletu vrtel video, ki kaže, kako se Maradone spominjajo v Neaplju. Več deset ljudi se je zbralo ob bloku, kjer je na fasadi metrska slika nekdanjega igralca SSC Napolija. Tam so prižgali bengalske ognje. Televizija TG24 je prenašala slike s stadiona San Paolo, kjer navijači v spomin na nogometaša prižigajo sveče. Neapeljski župan Luigi de Magistris pa je na tviterju že predlagal, da se tamkajšnji mestni stadion poimenuje po Maradoni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine