10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Argentina spet najboljša med latinoameriškimi nogometnimi reprezentancami

Piše: Samo Vidovič

V senci evropskega prvenstva je v Braziliji potekalo tudi južnoameriško prvenstvo CONMEBOL oziroma Copa America, kakršen je popularni naziv tega tekmovanja.

V letošnji izvedbi prvenstva je sodelovalo deset južnoameriških reprezentanc, ki so bile razdeljene v dve skupini po pet ekip. Vse ekipe v skupini so se pomerile med sabo. Najboljše štiri iz skupine so se uvrstile v četrtfinale. Zmagovalci četrtfinalnih tekem so se uvrstili v polfinale, tu pa sta bila najboljša Brazilija in Argentina.

V finalu je bila Argentina boljša in je z golom Di Marie iz 22 minute zmagala z 1:0.

Tekma je bila vse prej kot lepa za gledanje. Bolj ali manj smo gledali borbeno tekmo s številnimi prekrški. Brazilija je bila sicer nekoliko boljša, toda brez resnih priložnosti za gol. Argentina je po zadetku branila rezultat, čakala na protinapade. Do spremembe rezultata pa do konca tekme ni prišlo. Argentinci so bučno proslavili naslov prvaka, nazadnje jim je to uspelo leta 1993. Brazilski nogometaši so bili po svetovnem prvenstvu leta 2016 spet ponižani na svoji Maracani. Poraz proti največjemu rivala na domačem igrišču seveda boli. Neymar po koncu tekme ni mogel zadrževati solz.

 Ta naslov je za Argentino dober obet pred svetovnim prvenstvom, ki bo naslednje leto v Katarju. To bo tudi zadnja priložnost za enega najboljših igralcev na svetu v zadnjih 15 letih Lionela Messija, da osvoji ta naslov.

Messi je bil s štirimi golu ob Kolumbijcu Diazu najboljši strelec prvenstva. Dodal je še pet asistenc, bil je proglašen tudi za najboljšega igralca prvenstva.

Tudi to prvenstvo so zaznamovali strogi varnostni ukrepi, skoraj vse tekme so se odigrale za zaprtimi vrati. V finalu so dovolili vstop 8000 gledalcem, kar je približno 10% kapacitete štadiona. Vsi pa so seveda pred vstopom na štadion morali pokazati negativni test na covid 19.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine