13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Anže Peharc prvič na stopničkah v svetovnem pokalu

Anže Peharc je osvojil tretje mesto na balvanski tekmi svetovnega pokala športnih plezalcev v kitajskem Chongqingu. Tržičan je bil najboljši po polfinalu, v finalu pa je njegov nastop zadoščal za premierne stopničke na tekmah svetovnega pokala.

Na tretji tekmi sezone na balvanih je zmagal Francoz Manuel Cornu, drugo mesto je pripadlo Japoncu Tomoi Narasakiju. Oba tako kot Peharc nista rešila vseh balvanskih problemov in sta ostala pri treh vrhovih in coni, o zmagi ter nosilcu drugega oziroma četrtega mesta je odločalo število poskusov, potrebnih za osvojitev posameznih smeri.

Peharc je v današnjem polfinalu precej izboljšal svoje izhodišče iz sobotnih kvalifikacij, ko je bil deveti. V polfinalu je vpisal najboljši dosežek ter prvič v finalu branil mesto vodilnega. Tega v finalu sicer ni ubranil, a je prvič na tekmah svetovnega pokala stopil na oder za zmagovalce.

Enaindvajsetletni Tržičan je drugič letos nastopil v finalu, potem ko se je med najboljših šest uvrstil že v Moskvi, kjer je s četrtim mestom segal najvišje v svetovnem pokalu, do tekme na Kitajskem, kjer je izid kariere še izboljšal.

Peharc je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Münchnu osvojil bron na balvanih.

Gregor Vezovnik je v polfinalu zasedel osmo mesto in je za malenkost zgrešil šesterico najboljših.

Najboljši slovenski plezalec na balvanih Jernej Kruder, ki je zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala v Moskvi, je bil v kvalifikacijah neuspešen, bil je 34.

Peharc ni edini slovenski finalist na uvodni tekmi kitajske turneje.

V finalu se bosta merili še Janja Garnbret in Katja Kadić, ki sta v polfinalu vpisali prvo oziroma drugo mesto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine