6.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Alpske smučarke bodo tekmovale kljub koronavirusu, tudi pokal Vitranc gre po načrtih

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je danes sporočila, da bosta tekmi svetovnega pokala alpskih smučark v La Thuilu to soboto in nedeljo potekali v skladu s prvotnim načrtom. Bodo pa na obeh tekmah za zajezitev širjenja nevarne okužbe s koronavirusom omejili obisk. V La Thuilu bosta na sporedu tekmi v superveleslalomu in alpski kombinaciji.

 

V večini dežel na severu Italije so se odločili, da bodo zaradi izbruha nevarne bolezni odpovedali vse javne prireditve, vključno s športnimi tekmovanji. Vendar pa v dolini Aoste ob meji s Francijo, kjer je tudi prizorišče tekmovanj za svetovni pokal, za zdaj še niso zabeležili niti enega primera okužbe z novim koronavirusom.

Krovna svetovna organizacija za zimske športe Fis je zato v dogovoru z italijansko smučarsko zvezo Fisi in lokalnim organizacijskim odborom sklenila, da bodo tekmovanje svetovnega pokala izpeljali po prvotnem načrtu.

Kot preventivni ukrep za zajezitev širitve okužbe bodo na tekmi ob koncu tedna dovolili prihod le omejenemu številu navijačev oziroma obiskovalcev.

Mednarodna smučarska zveza je še sporočila, da so članice italijanske reprezentance in člani strokovnega štaba pod stalnim zdravstvenim nadzorom z namenom, da bi zagotovili njihovo dobro počutje.

V Italiji so doslej v severnih deželah Benečija in Lombardija potrdili največ primerov okužb z novim koronavirusom v Evropi, izredne razmere so razglasili tudi v Furlaniji-Julijski krajini na meji s Slovenijo.

V La Thuilu bo na sporedu zadnja ženska kombinacija v tej sezoni. Maruša Ferk je v Crans Montani navdušila s šestim mestom v kombinaciji, svojim najboljšim dosežkom to zimo.

Ilka Štuhec je v Crans Montani v kombinaciji nastopila zgolj na superveleslalomu, slalom pa je izpustila zaradi pomanjkanja slalomskega treninga. Pred Crans Montano, kjer je vknjižila dve smukaški uvrstitvi v najboljšo petnajsterico, namreč najboljša slovenska smukačica ni bila povsem zdrava, tako da slaloma ni mogla trenirati.

Štuhčeva je to zimo nastopila na vseh petih superveleslalomih ter se trikrat uvrstila v najboljšo dvajseterico.

Vitranc močnejši od koronavirusa, priprave na tradicionalni pokal potekajo nemoteno

Kranjska Gora bo 14. in 15. marca gostila karavano najboljših smučarjev sveta na zadnjih tekmah pred finalom sezone 2019/20 svetovnega pokala. Kot so danes za STA zagotovili organizatorji tradicionalnega tekmovanja v zgornjesavski dolini, priprave na 59. pokal Vitranc potekajo nemoteno, kljub koronavirusu v najbližji soseščini.

“Priprave na tekmovanje, ki bo 14. in 15. marca potekajo po načrtih. Osnovne priprave tekmovalne proge smo izvedli že za tekmovanje za Zlato lisico 15. in 16. februarja. Trenutno je čas šolskih počitnic in so proge namenjene turističnim smučarjem. V nadaljevanju nas najprej čaka manjša pošiljka snega, nato pa finalni del priprave proge pred pokalom Vitranc, ko se bomo z deli na progi prilagajali vremenskim razmeram,” so za STA danes sporočili organizatorji tega smučarskega tekmovanja na najvišji ravni.

Tudi celoten del drugih priprav na tekmovanje poteka po načrtih. “Glede na trenutno zdravstveno situacijo v sosednji Italiji smo se že povezali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in bomo sledili smernicam, ki so jih izdali za množične prireditve in jih bomo v prihodnjih dneh posredovali vsem gostom tekmovanja ter ekipam in novinarjem,” so se kranjskogorski prireditelji odzvali tudi na izredne razmere v sosednjih italijanskih deželah zaradi izbruha nevarne okužbe.

“Hkrati vsakodnevno spremljamo dogajanje v državi in neposredni soseščini. Pri nadaljnjem poteku organizacije dogodka se bomo ravnali v skladu s priporočili ministrstva za zdravje, NIJZ ter resornega ministrstva za šport v zvezi s športnimi dogodki ter seveda s slovensko in mednarodno smučarsko zvezo,” so še dodali.

V Kranjski Gori bosta na sporedu zadnja moška veleslalom in slalom pred finalom sezone, ki bo na območju italijanskih Dolomitov v Cortini d’Ampezzo od 16. do 22. marca.

Lanski veleslalom je v areni v Podkorenu dobil Norvežan Henrik Kristoffersen, Švicar Ramon Zenhäusern pa je zmagal na slalomski tekmi. Avstrijski as Marcel Hirscher je prav v Kranjski Gori zadnjič v svoji karieri stopil na stopničke. Pod Vitrancem je bil tretji na slalomu.

Hirscher je s 15 stopničkami rekorder svetovnega pokala Vitranca, šest kranjskogorskih zmag pa si delita dva smučarja, Hirscher in še vedno aktivni udeleženec svetovnega pokala Američan Ted Ligety.

Letos imajo razlog za zadovoljstvo tudi slovenski ljubitelji smučanja. Z Žanom Kranjcem ima kandidata za stopničke na domači tekmi znova tudi Slovenija.

Meta Hrovat je v Kranjski Gori, na iz Maribora preseljeni Zlati lisici, osvojila tretje mesto v veleslalomu. Visoko pa lahko v veleslalomu prav pred domačimi navijači poseže Kranjec, ki bi si lahko prav v Kranjski Gori zagotovil tudi odločilno prednost v boju za premierni veleslalomski globus. Neporavnane račune ima s kranjskogorskim tekmovanjem tudi prvi slovenski slalomist Štefan Hadalin, ki je bil doslej le enkrat, pred dvema letoma član najboljše vitranške petnajsterice.

Prvega marca bo Hinterstoder v Avstriji gostil veleslalom, na katerem bo Kranjec še na tretjem veleslalomu po vrsti imel oblečeno rdečo majico vodilnega veleslalomista karavane.

Kranjec (344 točk) v posebnem seštevku discipline v boju za svoj premierni mali globus vodi z minimalno prednostjo desetih točk pred Kristoffersenom (334). V boj za veleslalomski seštevek zime sta se vključila tudi Francoz Alexis Pinturault in Hrvat Filip Zubčić, ki za Slovencem na tretjem mestu zaostajata 56 točk. Teoretično pa ima možnosti za seštevek še nekaj veleslalomistov, glede na to, da je do konca na razpolago še 300 točk.

Od slovenskih moških stopničk na Vitrancu je minilo že 18 let. Zadnje je na veleslalomu 20. decembra 2001 osvojil Uroš Pavlovčič, od zadnje zmage na Vitrancu, ko je bil Jure Košir 6. januarja 1999 najhitrejši na slalomu, pa je že 21 let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine