10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Ali Vonnova res razmišlja o hitri upokojitvi?

Ameriška kraljica belih strmin Lindsey Vonn ni bila zadovoljna z nastopi po vrnitvi v tekmovalno karavano. V njeni Cortini d’Ampezzo je bila na smukih na 15. in devetem mestu daleč od zmagovalnih stopničk, superveleslalom pa je končala z odstopom. V ciljno areno je prismučala v solzah. Pod vplivom močnih čustev je omenjala tudi možnost upokojitve.

 

Prve izjave, ki so bile čustvene, saj je vseeno pričakovala več, je 34-letna šampionka za avstrijsko radiotelevizijo ORF omenila tudi možnost takojšnjega konca tekmovalne poti: “Ne želim še končati, vendar pa ne morem več nadaljevati. Zelo težko mi je, bolečina je premočna.”

Vonnova je zaradi nove poškodbe kolena izpustila uvodne tekme sezone. Karavani pa se je pridružila šele v Cortini d’Ampezzo, kjer je z dvanajstimi zmagami rekorderka proge Olympia delle Tofane. Po odstopu so jo oblile solze in v prvih izjavah je tako omenila, da bo morala upoštevati vse okoliščine, kar pomeni, da bi bil lahko odstop na superveleslalomu v Cortini njen zadnji.

Še pred začetkom podaljšanega vikenda v italijanskih Dolomitih je Vonnova medijem sporočila, da bodo to njene zadnje tekme na Olympii.

Na olimpijski progi delle Tofane je Lindsey Vonn, takrat še z dekliškim priimkom Kildow, vpisala svoje prve smukaške stopničke na tekmah svetovnega pokala, 18. januarja 2004. Teh je bilo nato na tej progi kar 20. Prvo zmago na Olympii je vpisala štiri leta kasneje.

Pred štirimi leti je sledil prav v Cortini nov mejnik, z dvojčkom zmag je prišla do 63 zmag v svetovnem pokalu za rekord med smučarkami. Takrat jo je s tribun bodril takratni fant, zvezdnik golfskih igrišč Tiger Woods.

V tej sezoni je upala, da bo nastopila v Lake Louisu, a se ni izšlo. Njen števec zmag stoji pri številki 82, dvanajst od teh je osvojila v Cortini, šestkrat na smukih in šestkrat na superveleslalomih. Od absolutnega mejnika Ingemarja Stenmarka (86) jo ločijo štiri zmage. Kot kaže zdaj, bo pri tem tudi ostalo.

“Moje telo mi govori, da ima dovolj. Zato ne obstaja možnost, da bi se vrnila nazaj prihodnje leto v Cortino kot tekmovalka. Želja je še prisotna, tudi motivacija, vendar gre za vprašanje fizike. Obstaja tudi življenje po smučanju. Letos bom tekmovala samo v hitrih disciplinah,” je pred ponesrečenimi nastopi razkrila Američanka, ki je načrtovala tudi nastop na svetovnem prvenstvu februarja v Aareju. Tekmovalno pot je želela skleniti decembra letos v velikem slogu v njeni dnevni sobi kanadskem Lake Louisu, kjer je osvojila kar 18 zmag in skupno zbrala 25 stopničk.

Zadnje novice

Sorodne vsebine