31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

18. mesto Ilke Štuhec na smuku v Banskem

Mariborčanka Ilka Štuhec, edina slovenska predstavnica na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Banskem, je bila 18. V Bolgariji je zmagala Američanka Mikaela Shiffrin, druga je bila Italijanka Federica Brignone, ki je za skupno vodilno v pokalu zaostala 18 stotink sekunde, tretja je bila Švicarka Joana Hählen s 23 stotinkami zaostanka.

Štuhčeva je za zmagovalko iz ZDA zaostala 2,36 sekunde.

Devetindvajsetletna Štuhčeva je že zgornji del proge, ki ji bolj ustreza, prevozila slabše kot na petkovem treningu, na katerem je dosegla deveti čas. Še več težav je imela v zavojev polnem spodnjem delu. V cilj je prišla sicer kot sedma in je za tedaj vodilno Hählnovo zaostajala za več kot dve sekundi. Po zgornjem delu je bila razlika manjša od sekunde.

Hählnova, ki je bila najhitrejša na četrtkovem edinem treningu, pa na čelu ni ostala dolgo, čeprav je za več kot sekundo ugnala vse tekmice pred tem. Prehiteli sta jo ter ji preprečili prvo zmago v pokalu le Brignonejeva in Shiffrinova. Slednja je zabeležila drugo zmago na smukih v karieri, peto v sezoni in 65. skupno v pokalu.

Po nastopu najboljših smukačic je posijalo sonce in druge smučarke so imele tako nekoliko boljše pogoje, vsaj kar se tiče vidljivosti. Tako je bila še na tretjem merjenju časa najboljša Avstrijka Nina Ortlieb, a je sredi proge napravila napako in odstopila. Takoj za njo je Italijanka Elena Curtoni s število 23 prišla do četrtega mesta (+0,32).

Na peto se je povzpela njena rojakinja Marta Bassino (+0,36), sledila je s število 32 specialistka za tehnične discipline Petra Vlhova iz Slovaške in bila s številko 32 po še vedno najboljšem zadnjem vmesnem času na koncu šesta (+1,03).

Zahtevne tekme ni končalo 17 od 51 tekmovalk na startni listi. Smuk je bil za slabe četrt ure prekinjen, potem ko je grdo padla je Američanka Alice McKennis, ki je zaradi poškodbe izpustila že celotno prejšnjo sezono. V varnostni mreži sta končali tudi Italijanka Sofia Goggia in Avstrijka Tamara Tipple, vse naj bi jo po prvih podatkih odnesle brez poškodb.

V svetovnem pokalu je skupno Shiffrinova povečala vodstvo, 280 točk zaostaja Brignonejeva, ki je na tretje mesto potisnila Vlhovo. Na čelu smuka je ostala Švicarka Corinne Suter, danes 14., prej drugouvrščena Ester Ledecka, Čehinja je tudi vrhunska deskarka, pa je po današnjem 20. mestu sedaj v smukaškem seštevku tretja; na drugo mesto se je povzpela Shiffrinova.

V Banskem bo v soboto še drugi smuk, s prvim so nadomestili odpadlega iz Val d’Isera, v nedeljo pa superveleslalom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine