16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

ZZZS ne bo plačala helikopterja Slovenske vojske, ki naj bi ga naročil minister Erjavec osebno; gre namreč za škandalozno zlorabo

Minister za obrambo Karl Erjavec naj bi v začetku avgusta osebno odredil neupravičen helikopterski prevoz s helikopterjem Slovenske vojske in stroške leta – 12.056,70 evra, kar je več kot 18 povprečnih bruto julijskih starostnih pokojnin (bilten ZPIZ navaja, da znaša 662,29 evra) – skušal naprtiti davkoplačevalcem. Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki mu je Slovenska vojska oziroma Mors poslal račun, so nam sporočili, da so plačilo računa zavrnili.

A gremo po vrsti. Po naših informacijah je helikopter Slovenske vojske Bell 412 na vrhuncu poletja, 1. avgusta letos, poletel v Split po osebo iz vplivne družine. Vir pripoveduje, da je šlo za osebo “brez ustreznega zavarovanja, zato je očitno niso mogli komercialno prepeljati iz Splita v Slovenijo. Let je stal 12 tisoč evrov in zapakirali ga bodo davkoplačevalcem. Očitno minister pač kar po svoje odreja, koga se bo prepeljalo z resursi Slovenske vojske. Glede na višino stroškov je to res nedopustno. Čista zloraba položaja.”

12 tisoč evrov drag polet brez ‘krčmarja’
Informacije o letu so potrdili na Morsu, kjer so zapisali, citiramo: “Slovenska vojska je v četrtek, 1. avgusta, opravila medbolnišnični prevoz na smeri Ljubljana-Split-Ljubljana. Ker je šlo v konkretnem primeru za medbolnišnični prevoz obolele/poškodovane osebe iz tujine, let helikopterja odobri minister za obrambo oz. je let v njegovi odsotnosti odobril državni sekretar, ki ga nadomešča.” 

Foto: STA

Na vprašanje, kdo je polet naročil, so odgovorili: “Zahtevek za polet je Slovenski vojski poslala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, na katerem je naročnik prevoza UKC Ljubljana kot plačnika prevoza navedel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).” Na vprašanje, kakšna je cena leta in kdo jo bo plačal, pa: “Polet s helikopterjem Bell 412 je trajal 275 minut, stroški poleta znašajo 12.056,70 evra. Račun za storitev je Slovenska vojska izdala in posredovala v zahtevku navedenemu plačniku prevoza – ZZZS.”

Za račun poleta, ki ga niso naročili, ne obstaja pravna podlaga
Da računa ne bodo plačali, so nam danes sporočili iz ZZZS, od koder je direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Damjan Kos sporočil: “ZZZS je prejel 20. 8. 2019 račun za stroške helikopterskega prevoza z dne 1. 8. 2019 na relaciji Ljubljana-Split-Ljubljana v višini 12.056,70 evra, vendar je plačilo računa zavrnil, saj zanj ne obstaja pravna podlaga. Poudarjamo tudi, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS ‘Nalog za prevoz’, ki ga je izpolnil UKC Ljubljana (na obrazcu ZZZS, ki se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji).”

Kos je še pojasnil, da “skladno z zakonom in pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v Republiko Slovenijo ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen če gre za načrtovano zdravljenje v primeru iz 135. a in 135. b člena pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (če določenega zdravljenja, preiskave ali pregleda ni možno zagotoviti v Sloveniji). Za takšna tveganja (stroške) se je zato moč le dodatno zavarovati pri ponudnikih komercialnih zavarovanj z medicinsko asistenco v tujini, o čemer ZZZS tudi redno in vsako leto pred poletno turistično sezono obvešča javnost in medije.”

Andrej Žitnik

Popravek

Posredujem vam popravek na neresnične navedbe v članku avtorja V. K. z naslovom »Nedopustna Erjavčeva zloraba helikopterja SV«, objavljenem v tedniku Demokracija in njeni spletni izdaji v četrtek, 5. septembra 2019:

»Ministrstvo za obrambo in minister Karl Erjavec nimata nobenih povezav s starši obolele osebe, prepeljane iz splitske bolnišnice v UKC Ljubljana 

Informacija, da naj bi prevoz obolele osebe iz Splita v Ljubljano odredil minister Karl Erjavec (oziroma njegov namestnik), ki je bila v članku z naslovom »Nedopustna Erjavčeva zloraba helikopterja SV« 5. septembra 2019 objavljena v tiskani in spletni izdaji tednika Demokracija, je lažna. 

To lažno informacijo, ki je bila 2. septembra 2019 objavljena v članku na portalu Škandal24 (katerega vsebine prav tako ureja Jože Biščak), smo uradno zanikali še isti dan. Obenem zanikamo tudi navedbe, da naj bi pri prevozu obolele osebe iz splitske bolnišnice v UKC Ljubljana šlo za osebne povezave staršev otroka z ministrstvom in ministrom Karlom Erjavcem osebno. Gre za laž, kajti po postopkovniku za tovrstne prevoze pri zahtevku, ki ga prejmemo iz Službe za sekundarne helikopterske prevoze UKC Ljubljana, nikoli niso navedeni osebni podatki obolele ali poškodovane osebe. 

Še enkrat poudarjamo, da je odločitev o prevozu obolele ali poškodovane osebe s helikopterjem izključno strokovno-medicinska, odobritev ministra ali državnega sekretarja, ki ga nadomešča, pa je potrebna, ker gre za mednarodni polet. Ne minister ne državni sekretar ne moreta presojati o pravilnosti medicinske odločitve, ki zahteva prevoz pacienta s helikopterjem, prav tako ne razpolagata z osebnimi podatki pacienta.« 

Prosim vas, da zaradi objektivne obveščenosti javnosti popravek skladno s 6. oddelkom Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 60-2536/06, z dne 9. junija 2006) v celoti objavite. 

Aleš Sila vodja Službe za strateško komuniciranje 

Zadnje novice

Sorodne vsebine