19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Zvonko Černač: Zakaj vlada tolerira več kot 700.000 evrov glob s strani hrvaške policije, ki so jih prejeli slovenski ribiči?

Kolikokrat so v času sedanje vlade so plovila hrvaških državnih organov plula čez novo mejo v Piranskem zalivu?

 

Poslanec Zvonko Černač je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s stanjem v Piranskem zalivu po odločitvi glede arbitraže.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

nekdanji predsednik Vlade Republike Slovenije in sedanji minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je po razsodbi arbitražnega sodišča poudarjal, da je meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško dokončno določena in v praksi uveljavljena. Izpostavil je, da policija vseskozi nadzira celotno slovensko morje in Piranski zaliv do meje, ki jo je določilo arbitražno sodišče. Ob tem velja spomniti na opozorila, ki so bila nedavno izpostavljena ob obravnavi novele zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške je bilo izpostavljeno opozorilo, da so slovenski ribiči prejeli že za več kot 700.000 evrov glob s strani hrvaške policije.

Podobno je nedavno izpostavil Boštjan Poklukar. V intervjuju za tednik Reporter je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar na enega od vprašanj odgovoril, da »Slovenija spoštuje razsodbo arbitražnega sodišča in jo tudi izvaja.«

V zvezi s tem vaju sprašujem naslednje:

1. Kolikokrat od nastopa vašega mandata so policijska plovila plula do nove meje v Piranskem zalivu, ki je določena na podlagi razsodbe arbitražnega sodišča, in kolikokrat so čez novo določeno mejo plula plovila hrvaških državnih organov?

2. Zakaj tolerirate več kot 700.000 evrov glob s strani hrvaške policije, ki so jih prejeli slovenski ribiči in kako boste ukrepali, da do tega ne bo več prihajalo?

3. Zakaj še vedno tolerirate hrvaško školjčišče v slovenskem morju? Če bi res izvajali razsodbo arbitražnega sodišča v Haagu v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, ali se vam ne zdi edino ustrezno, da bi morala školjčišče umakniti ali Hrvaška ali Slovenija?

Zadnje novice

Sorodne vsebine