17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Zvonko Černač: Zakaj se prostovoljno zdravstveno zavarovanje draži, če je zdravstvena blagajna polna, kot še nikoli?

Kam bo šel denar, ki se bo natekel iz dveh podražitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in ali bodo uporabniki storitev zaradi dražjega PZZ deležni boljših storitev?

 

Poslanec SDS Zvonko Černač je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

V koalicijski pogodbi strank, ki sestavljajo vlado Marjana Šarca, je na šesti strani zapisana obveza, ki pravi: »Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bomo ukinili in ga ob ohraniti iste ravni pravic prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje«.

Ne le, da ta zaveza, kot tudi številne druge, ni uresničena. V slabem letu dni Šarčeve vlade se prostovoljno zdravstveno zavarovanje draži že drugič. Najprej iz ca. 28 na 30 evrov, sedaj na 35 evrov. Stroški za prebivalstvo se večajo, kvaliteta zdravstvenih storitev pa pada. Čakalne vrste ostajajo, številni ostali problemi, vključno z negospodarnostjo v zdravstvu, prav tako. Vlado sprašujem: 

  • Kam bo šel denar, ki se bo natekel iz dveh podražitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja (PZZ)?
  • Zakaj se PZZ draži, če je pa zdravstvena blagajna polna, kot še nikoli?
  • Ali bodo uporabniki storitev zaradi dražjega PZZ deležni boljših storitev in katerih?
  • Kdaj bo vlada v zakonodajno proceduro vložila zakon glede ukinitve prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in kakšne bodo posledice na višino premije obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Zadnje novice

Sorodne vsebine