17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Zvonko Černač: Kdaj bodo odpravljene birokratske ovire za vzpostavitev varovanih parkirišč?

Poslanec SDS Zvonko Černač je na ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s t. i. mobilnostnim svežnjem, ki ga naslavljam na ministrico za infrastrukturo.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana gospa ministrica!

Po tistem, ko je Evropski parlament 4. 7. 2018 po dvoletnih pogajanjih na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zavrnili t. i. mobilnostni sveženj, je bil oblikovan kompromisni predlog, glede katerega pa tudi ni jasno, ali bo o njem glasovala še ta sestava evropskega parlamenta ali ne. Mnenja so deljena.

Tako kot osnovnemu, so tudi kompromisnemu predlogu nasprotovali predstavniki prevoznikov iz RS, predvsem zato, ker Slovenija infrastrukturno ni pripravljena na njegovo uveljavitev, kar bi povečalo stroške predvsem manjšim in srednjim prevoznikom.

V mobilnostni sveženj so bile sicer vključene tri direktive, ki bi lahko bistveno izboljšale življenje in delo voznikov. Novosti so se nanašale na odpravljanje neprimernih delovnih pogojev ter na uvedbo novih standardov za zaposlitev, plačilo, delovni čas, čas za počitek, odmore in vračanje voznikov domov.

Zanima me torej:
1. Kdaj bodo izboljšani infrastrukturni pogoji za implementacijo svežnja; predvsem me zanima konkreten odgovor glede izgradnje zadostnega števila varovanih parkirišč na celotnem območju Republike Slovenije in katere lokacije konkretno so predvidene za ta namen, število parkirišč po lokacijah in ostala predvidena infrastruktura (oskrbni center, sobe za počitek ipd.)?
2. Kdaj bodo odpravljene birokratske ovire za vzpostavitev varovanih parkirišč z ustreznimi prostori za nočni počitek voznikov in ostalimi prostori, saj obstaja tudi zasebni interes, a ga birokracija s predolgimi in neživljenjskimi postopki ovira?
3. Kdaj bomo torej dobili ustrezno urejena, varna in varovana parkirišča za tovorna vozila z vso pripadajočo infrastrukturo?

Zadnje novice

Sorodne vsebine