15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Zvonko Černač: Kdaj bo konec birokratskih norosti?

Prostorska in gradbena zakonodaja sta humus za sistem, ki na eni strani legalno omogoča posege brez kakršnihkoli dovoljenj, na drugi strani pa ovira najbolj preproste posege v prostor.

 

Poslanec SDS Zvonko Černač je na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z odstranitvijo postajališča za pletne v kraju Mlino pri Bledu.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Pred dnevi smo v medijih zasledili novico o tem, da je gradbena inšpekcija odredila odstranitev postajališča za pletne v kraju Mlino pri Bledu. Občina je namreč prenovila star lesen pristan, ki je bil dotrajan. Datum nastanka pristana sega v 12. ali 13. stoletje. V kolikor občina ne pridobi gradbenega dovoljenja, mora biti odstranjen do velikega šmarna, do 15. avgusta letos, do dneva, ki pomeni vrhunec turistične sezone!

V isti državi pa se rondo (krožišče) na državni cesti lahko zgradi brez gradbenega dovoljenja. Številna zahtevna gradbena dela na cestni in železniški infrastrukturi se lahko izvajajo brez gradbenih dovoljenj, ker zakon tako določa.

Podobno glede drugih objektov, ki predstavljajo bistveno večji poseg kot uvodoma omenjeni pristan za pletne. Tako namerava država postaviti migrantski center za nekaj sto ljudi v Jelšanah pri Ilirski Bistrici brez gradbenega dovoljenja.

Na drugi strani pa imamo primer kmeta, ki je pri gradnji hleva na lastnem, nekaj ha velikem zemljišču, zaradi boljšega izkoristka, hlev zamaknil tako, da 3 m2 segajo v planu v zeleno obarvan pas, in ne dobi uporabnega dovoljenja.

Številni drugi primeri, ki jih je za nekaj deset strani, kažejo na to, da naša prostorska in gradbena zakonodaja ne zagotavljata urejenega in transparentnega varovanja prostora ter urejene urbanizacije ter ne zagotavljata varnosti investitorjem in ne preprečujeta nepotrebnih in nesmiselnih birokratizmov, pač pa sta humus za sistem, ki na eni strani legalno omogoča posege brez kakršnihkoli dovoljenj, na drugi strani pa ovira najbolj preproste posege v prostor.

Na ministra torej naslavljam vprašanje: Kdaj bo konec teh birokratskih norosti?

Zadnje novice

Sorodne vsebine