6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Zvišano nadomestilo za izgubljen dohodek

Piše: L. B.

V skladu z novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je začela veljati 1. 7. 2021, bo nakazano delno plačilo za izgubljeni dohodek v novi, višji višini, to je v višini minimalne plače.

Delno plačilo za izgubljeni dohodek je prejme eden od staršev ali druga oseba, kadar zapusti trg dela ali začne delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka z nekaterimi boleznimi iz seznama hudih bolezni.

Do 30. junija 2021 je višina delnega plačila za izgubljeni dohodek znašala bruto 751,77 evrov mesečno. Tako je Zakon o spremembi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih določil, da se znesek delnega plačila za izgubljeni dohodek poviša na višino bruto minimalne plače mesečno, ki za leto 2021 znaša 1024,24 evrov. V primeru negovanja in varovanja dveh ali več otrok se višina delnega plačila za izgubljeni dohodek poveča za 30 odstotkov.

Trenutno delno plačilo za izgubljeni dohodek prejema 978 upravičencev. Danes bodo prejemniki prejeli nakazilo delnega plačila za izgubljeni dohodek v višini (neto) minimalne plače. Prevedbene odločbe bodo upravičenci prejeli v kratkem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine