10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Župan Kontič v Velenje sprejel tri migrantske družine

Z vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov je velenjska občina prejela dopis, s katerim jo obveščajo, da bodo v integracijsko hišo v Velenju nastanili tri sirske družine z 19 osebami. Urad bo tako 25. septembra nastanil dve družini, v kateri je 12 oseb, mesec pozneje pa še eno družino s sedmimi osebami.

Čeprav sirski državljani, skladno z azilno zakonodajo, niso osebe z mednarodno zaščito, jim je Slovenija izdala potrdilo za stalno prebivanje ter s tem povezane pravice iz socialnega in zdravstvenega varstva, šolanja in izobraževanja ter zaposlitve, ki so praviloma identične, kot jih imajo državljani Republike Slovenije.

Kapacitet imajo za 30 družin

Omenjene sirske družine so prva skupina migrantov, ki prihajajo v Velenje. Kot je za STA povedal velenjski župan Bojan Kontič, so na seji mestnega sveta sprejeli sklep, da lahko država s soglasjem občine v Velenju namesti do 30 beguncev. Pozneje se je pokazalo, da takšnih potreb ni, pokazala pa se je potreba po integracijski hiši, je dejal Kontič.

Zato je velenjski mestni svet spremenil sklep tako, da lahko namestijo 30 družin iz Sirije. “Ne gre torej za posameznike in samske moške, kar se nam pogosto očita,” pravi Kontič in dodaja, da v integracijsko hišo zdaj prihajajo tri sirske družine, ki se trenutno nahajajo v Turčiji. Večjih težav pri njihovi namestitvi ne pričakuje.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine