10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Zunanji minister Logar se je v Litvi srečal s Tihanovsko

Zunanji minister Anže Logar se je v sredo v okviru obiska v Litvi srečal z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko. Izrazil je podporo demokratičnim prizadevanjem opozicije v Belorusiji. O razmerah v Minsku pa je Logar danes govoril tudi z gostiteljem, litovskim zunanjim ministrom Linasom Linkevičiusem.

 

 

Vodja slovenske diplomacije je s Tihanovsko, ki se je po predsedniških volitvah v Belorusiji zatekla v Litvo, govoril o dogajanju v njeni domovini. Posvetila sta se nasilju nad predstavniki opozicije, vprašanju izvedbe demokratičnih volitev, spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter možnosti večje prisotnosti EU, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Logar je še zagotovil, da se Slovenija zavzema za vzpostavitev dialoga med vsemi političnimi deležniki, poziva k mirnemu dialogu ter izraža podporo prizadevanjem v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Sveta Evrope.

“Veselimo se pravičnih demokratičnih volitev,” je povedal v posnetku, ki ga je MZZ v sredo objavil na Twitterju. Tihanovska pa se je Logarju zahvalila za podporo Slovenije.

Logar se je danes srečal še z gostiteljem, litovskim kolegom Linkevičiusem, s katerim sta tudi govorila o zaskrbljujočih razmerah v Belorusiji, pozornost pa sta namenila še krepitvi sodelovanja med državama na dvostranski, evropski in multilateralni ravni. Na področju gospodarskega sodelovanja sta se ministra strinjala, da obstaja velik potencial za njegovo poglobitev.

Slovenski minister je med drugim predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Kot pomembno prioriteto je navedel pripravo načrtov EU za izredne razmere, kot so trenutna pandemija covida-19. Zavzel se je tudi za krepitev odpornosti EU na kibernetske napade.

Glede evropskih tem sta se ministra v pogovoru dotaknila tudi vprašanja prihodnosti Evropske unije in njene širitvene politike. Oba sta podprla širitev EU in se strinjala, da je potrebno dejavno sodelovati in pomagati ustvarjati okoliščine za napredek držav Zahodnega Balkana.

Pomembna tema srečanja je bilo tudi usklajevanje ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa na ravni Evropske unije, vključno s priporočilom o usklajenem pristopu k omejevanju prostega gibanja. Ministra sta se strinjala, da je pri sprejemanju in izvajanju ukrepov nujno ohraniti zadovoljivo mero nacionalne fleksibilnosti posameznih držav članic. Logar je poudaril, da je prav tako potrebno nadalje posvečati pozornost ukrepom za ublažitev socialno-ekonomskih posledic zaradi covida-19 ter podporo okrevanju evropskega gospodarstva po pandemiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine