8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Zunanji minister Anže Logar na Slovaškem o pomenu usklajevanja ukrepov proti covidu-19

Zunanji minister Anže Logar se je danes v okviru delovnega obiska na Slovaškem srečal s tamkajšnjim zunanjim ministrom Ivanom Korčokom. Govorila sta predvsem o ukrepih za zajezitev covida-19. Strinjala sta se, da je njihovo usklajevanje bistvenega pomena za uspešno zajezitev epidemije in ponoven zagon evropskega gospodarstva, so navedli na MZZ.

 

Glede usklajevanja ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 sta se ministra posebej zavzela za boljšo koordinacijo na ravni Evropske unije. Strinjala sta se, da je treba omejevanje prehodov državnih meja urediti tako, da bo čim manj prizadelo vsakodnevno življenje državljanov in poslovanje podjetij.

Usklajevanje med zunanjimi ministri Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije v okviru neformalne pobude Central 5 je primer dobre prakse na tem področju, zato je treba s temi srečanji nadaljevati, sta soglašala ministra, so navedli na zunanjem ministrstvu.

V pogovoru sta se Logar in Korčok zavzela tudi za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Slovaško, pri čemer sta poudarila predvsem pomen gospodarskega sodelovanja, regionalnega sodelovanja in sodelovanja pri oblikovanju politik EU.

Glede gospodarskega sodelovanja v regiji sta se ministra strinjala, da je treba za nadaljnji gospodarski razvoj Srednje Evrope nujno povečati zmogljivosti prometne in energetske infrastrukture, predvsem v smeri sever-jug. Ob tem sta poudarila, da je tako za slovensko kot slovaško gospodarstvo življenjskega pomena povečanje kapacitet železniških povezav do pristanišča v Kopru. Slovaška je za Luko Koper tretje najpomembnejše zaledno tržišče, predvsem glede izvoza avtomobilov in uvoza avtomobilskih delov, so pojasnili na MZZ.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško se sicer iz leta v leto krepi. Blagovna menjava med državama že več let presega milijardo evrov, kar Slovaško uvršča med najpomembnejše gospodarske partnerice Slovenije.

Vodji slovenske in slovaške diplomacije sta govorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Strinjala sta se, da je treba aktivno sodelovati in pomagati ustvarjati okoliščine za napredek te regije in njeno vključitev v evroatlantske povezave. Govorila sta tudi o možnih nadaljnjih odzivih EU na dogajanje v Belorusiji in vzhodnem Sredozemlju, so sporočili z ministrstva.

Logar je na Slovaško prispel iz Češke, kjer je v sredo s tamkajšnjim zunanjim ministrom prav tako govoril o usklajevanju ukrepov za zajezitev virusa. Sestal se je tudi s češkim premierjem Andrejem Babišem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine