11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Zorana Jankovića čakata sojenji v zadevah Stožice in Gratel

Ljubljanski župan Zoran Janković bo moral v prihodnjih tednih znova sesti na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Potem ko je bil oproščen v zadevi Niš, ga tokrat bremenita dve pravnomočni obtožnici v zadevah Stožice in Gratel. Janković vztraja, da ni storil očitanih kaznivih dejanj in je prepričan, da bo to dokazal tudi na sodišču.

Več let po odmevnih preiskavah – te so pri ljubljanskem županu v zadevi Stožice potekale septembra 2012, v zadevi Gratel pa februarja 2014 – bo moral Janković znova na sodišče. Obtožnici sicer še nista bili javno predstavljeni, je pa od njune vložitve in pravnomočnosti v javnost prišlo več informacij.

Sojenje v zadevi Stožice se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču s predobravnavnim narokom začelo 5. decembra, sojenje v zadevi Gratel pa 29. novembra, so za STA pojasnili na sodišču.

Nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev in bančnih posojil

Septembra je z zavrnitvijo pritožb postala pravnomočna obtožnica v zadevi Stožice, v kateri tožilstvo Jankovića in soobtožene preganja zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev in bančnih posojil za športno-trgovski center v Ljubljani.

Jankoviću očitajo podpis po njihovem mnenju sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, “popolnoma brezpredmetno”. “Ne da se veselim hoditi na sodišče, ampak je to edina možnost, da dokažem svojo pravico.” Spomnil je, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je “očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj”.

Obtožnica sicer devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Janez Koščak, odvetnik župana Mestne občine Ljubljana, je že po vložitvi obtožnice za STA ocenil, da “tožilstvo išče dlako v jajcu”.

Poleg Jankovića naj bi tožilstvo preganjalo še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana-Termoelektrarna Toplarna Ljubljana.

Preganjalo naj bi še vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča, Boruta Skubica in Milana Črepinška. Vseh devet je sicer vložilo ugovore, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene.

V zadevi Gratel obtožba o podkupninah v zameno za dovoljenje

Po poročanju medijev v zadevi Gratel tožilstvo Jankoviću očita sprejemanje podkupnine, saj naj bi leta 2007 od podjetja Gratel zahteval 500.000 evrov donacije za Ljubljanski grad v zameno za dovoljenje za prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja. Obtožnica v tej zadevi je postala pravnomočna februarja.

Tožilske očitke je Janković zavrnil že ob hišnih preiskavah februarja 2014, saj zanika, da je zahteval donacijo, temveč je po njegovem šlo za odpravo škode, ki da jo je imela občina zaradi ravnanja Gratela. Ta naj bi namreč kršil pogodbo, zaradi česar je občina z družbo sklenila dogovor o plačilu škode, ki jo je naredila, ker je pri prekopu kabelske kanalizacije ponekod razširila kanal in vanj položila več cevi, kot bi jih smela.

Janković je obtožbi ugovarjal, a je zunajrazpravni senat njegov ugovor v celoti zavrnil. “Obtožnica je nesmiselna, saj mi v njej očitajo, da sem kot župan pridobil korist za mestno občino, kar je navsezadnje tudi naloga župana,” je pravnomočnost obtožbe komentiral Janković.

Proti ljubljanskemu županu teče več postopkov

To sicer ni prvo sojenje, ki bo potekalo proti Jankoviću. Ljubljansko višje sodišče je namreč aprila lani Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator.

Še vedno potekajo sodne preiskave zaradi domnevne zlorabe položaja ter pranja denarja v zvezi s kupoprodajno pogodbo in aneksom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice, prav tako zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, preslepitve pri pridobitvi posojila, ponareditve ali uničenja poslovnih listin v zvezi s sanacijo gramozne jame v Stožicah, ki naj bi jo Janković Grepu preplačal za 1,4 milijona evrov. Tožilstvo preiskuje še navedbe, da naj bi bi se izognil plačilu davka od dobička iz kapitala pri prodaji delnic Mercator.

Znana tudi še ni usoda najmanj petih predkazenskih postopkov oz. ovadb proti ljubljanskemu županu za kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabo uradnega položaja: zadeva Forming studio – prodaja oziroma menjava zemljišč, prenova Slovenske ceste, Vo-Ka oziroma razpis Rakova jelša, Javni holding oziroma javno naročilo, postavitev gostinskega vrta Casablanca, kot jih Janković sam navaja na svoji spletni strani.

V javnosti je odmevala tudi izločitev prisluhov iz preiskave v zadevi farmacevtka, postopek preiskave sumov kaznivega dejanja jemanja podkupnine pa je bil ustavljen, ker zbrani dokazi, ki so še ostali v spisu po izločitvi dokazov, zbranih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, ne utemeljujejo suma, da je Janković storil očitano kaznivo dejanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine