10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Zobozdravnik Luka Zevnik: Korupcija in kraja v zdravstvu presega katerikoli krajo v slovenskem in evropskem prostoru

Dušan Keber velja v zadnjem desetletju za sivo eminenco slovenskega zdravstvenega sistema v Sloveniji. Kljub temu, da imamo težave s čakalnimi vrstami, sumljivimi posli v dobavah zdravstvene opreme in težave poslovanja v slovenskih bolnišnicah omenjeni bivši minister za zdravje vztraja, da je v slovenskem zdravstvu v vse v najlepšem redu. “Gospod Keber je politik in že dolgo ne zdravi bolnikov. Njegove ideje in misli udejanja zlagana politična večina, ki brezidejno prepriča volilce na vsakokratnih volitvah. Zato sem še toliko bolj prepričan, da je moja dolžnost, da v imenu mojih pacientov in vseh ljudi, ki zagovarjajo vrednote svobode posameznika in svobodnega trga, povem le eno: Gospod Keber, lažete,” se je v svoji kolumni kritično odzval zobozdravnik Krištof Zevnik.

Krištof Zevnik je zobozdravnik, zagovornik bolnika in zagovornik javnega zdravstva. Je ustanovitelj skupnosti zdravnikov Medikont z neposrednim naročanjem pri proizvajalcu. Vložnik tožbe proti ZZZS v primeru povračila sredstev za zdravljenje pri zasebnem zdravniku v Sloveniji. Prav tako ni bil nikoli član nobene politične stranke in nikoli ni imel nobene politične svetovalne funkcije. “Gospod Keber nikoli ni odgovarjal za svoje ideje, ki jih v zadnji 20 letih uveljavil v slovenskemu zdravstvenem sistemu. Prav tako za napake, trpljenja bolnikov in grozljive izgube skupno zbranega zdravstvenega denarja ni odgovarjala politična večina, ki zadnjih 20 let udejanja nasvete in ideje gospoda Kebra,” se je izjasnil Zevnik.

Zobozdravnik Krištof Zevnik se je kritično lotil zdravstvenih zamisli bivšega ministra za zdravje Dušana Kebra (Foto: STA)Zobozdravnik Krištof Zevnik se je kritično lotil zdravstvenih zamisli bivšega ministra za zdravje Dušana Kebra (Foto: STA)

Zobozdravnik Krištof Zevnik v svoji kolumni na Portaluplus očita bivšemu ministru za zdravje Dušanu Kebru tri očitne laži in zavajanja, ki jih je Keber javno zagovarjal v zadnjem desetletju. Najbolj očitne so njegove laži glede privatizacije, korupcije v slovenskem zdravstvu in proizvajalci ne želijo sodelovati z bolnišnicami. V svoji kolumni mu očita, da je za Kebra idealen zdravstveni sistem, ki ga imajo v državah Severne Koreje, Belorusije in Kube. “Gospod Keber nikoli ni odgovarjal za svoje ideje, ki jih v zadnji 20 letih uveljavil v slovenskemu zdravstvenem sistemu. Prav tako za napake, trpljenja bolnikov in grozljive izgube skupno zbranega zdravstvenega denarja ni odgovarjala politična večina, ki zadnjih 20 let udejanja nasvete in ideje gospoda Kebra.”

Slovensko zdravstvo zaradi zgrešene vladne politike v zadnjih desetih letih poka po šivih. Veliko odgovornost pa nosi Dušan Keber. (Foto: STA)

Slovensko zdravstvo zaradi zgrešene vladne politike v zadnjih desetih letih poka po šivih. Veliko odgovornost pa nosi Dušan Keber. (Foto: STA)

Privatizacija je posledica zgrešene zdravstvene politike, Slovenci pa s kombiji in avtobusi se vozijo po zdravstvene usluge v tujino

Privatizacija je po besedah Zevnika v polnem teku. Posledica pa predvsem katastrofalna zdravstvena politika, katere glavni ideolog je Dušan Keber. Najbolj sporno se Zevniku zdi, da državljani plačujejo za storitve, potem pa več mesecev čakajo, da sploh pridejo na vrsto. “Privatizacija je tudi posledica vaših zgrešenih svetovanj in vodenja zdravstvenega Sistema. Dnevno iz različnih parkirišč po Sloveniji odhajajo kombiji in avtobusi obupanih bolnikov, ki iščejo zdravstveno pomoč izven Slovenije.”

Jelka Godec, poslanka SDS in Blaž Mrevlje raziskujeta korupcijo v slovenskem zdravstvenem sistemu. (Foto: Nova24TV)

Jelka Godec, poslanka SDS in Blaž Mrevlje raziskujeta korupcijo v slovenskem zdravstvenem sistemu. (Foto: Nova24TV)

Korupcija in kraja v zdravstvu presega katerikoli krajo v slovenskem in evropskem prostoru

Krištof Zevnik pa se je v svoji kolumni kritično lotil težave s korupcijo v slovenskem zdravstvenem sistemu. Posledica težav z korupcijo pa zgrešena zaradi napačne zakonodaje, političnega vodenja ustanov in posledične negativne selekcije, Slovenija izgublja na stotine milijonov evrov na letnem nivoju. Žrtev pa bolnik s svojim čakanjem in umiranjem v vrstah ter zdravniki, ki  zaradi svoje apatije in begom bežijo iz svojega poklica. “Korupcija in kraja v zdravstvu presega katerokoli krajo v slovenskem in evropskem prostoru. Povsod v Evropi je korupcija zmanjšana na najmanjšo možno mero. Če pride do zlorabe, se takoj vzpostavijo mehanizmi, ki privedejo storilca do primerne kazni. V Sloveniji temu ni tako,” je Zevnik kritičen do Kebra ter mu očita njegove sanjave ideje o socialističnem zdravstvu v prejšnjem režimu. Kebra opomni, da samo svobodno in konkurenčno okolje lahko prinese pozitivne učinke v slovenskem zdravstvu. “Povsod v Evropi je korupcija zmanjšana na najmanjšo možno mero. Če pride do zlorabe, se takoj vzpostavijo mehanizmi, ki privedejo storilca do primerne kazni. V Sloveniji temu ni tako.”

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Zevnik dokazuje, da lahko dobavo materila kupiš direktno pri ponudniku in se izogneš pohlepnim posrednikom
Dušan Keber je glavni branik sedanjega sistema naročanje zdravniškega materiala v slovenskem zdravstvu. Kljub kritikam je Dušan Keber vedno odločno branil status quo. Zevnik mu s svojim primerom dokazuje, da Dušan Keber širi lažniva prepričanja v slovenski javnosti. “Dokaz, da je to mogoče tudi v zdravstvenem sistemu v Sloveniji, je naša zdravniška skupnost, ki že deseto leto skupinsko naroča medicinske pripomočke neposredno pri proizvajalcu. Tako sodelovanje pa ni možno v državnem zdravstvu, ki ste ga vzpostavili tudi vi.”

Celotno kolumno si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine