16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Znani Slovenci o udeležbi na evropskih volitvah: Kdor ne glasuje, naj ne modruje!

Med 23. in 26. majem 2019 v državah Evropske unije potekajo volitve v Evropski parlament, na katerih bomo prebivalci vseh držav članic izbrali 751 predstavnikov, ki nas bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu. V Sloveniji bomo svoje kandidate izbirali v nedeljo, 26. maja 2019. Pri tem nas številni znani Slovenci nagovarjajo k udeležbi na volitvah.

V nedeljo, 26. maja 2019, se bomo Slovenci ponovno odpravili na volišča. Tokrat bomo na njih izbirali kandidate, ki nas bodo naslednjih pet let zastopali v Evropskem parlamentu. Na tokratnih evropskih volitvah bomo sicer državljani članic Evropske unije skupno izvolili 751 poslancev. Eden glavnih problemov, povezanih z evropskimi volitvami, na katerih bomo Slovenci tokrat sodelovali že četrtič, je, da navdušenje nad njimi vedno bolj upada. Na zadnjih volitvah leta 2014 je namreč na ravni Evropske unije svoj glas oddalo manj kot 43 odstotkov volilnih upravičencev, na ravni Slovenije pa je bilo stanje še veliko slabše, saj je glas oddalo le 24,55 odstotka volilnih upravičencev. O tem, zakaj so evropske volitve pomembne ter zakaj se jih moramo Slovenci udeležiti, smo se pogovarjali z več znanimi Slovenci.

Vera Mejak: današnje volitve izvirajo iz korenin stare Grčije
Pravnica Vera Mejak poudarja, da je udeležba na evropskih volitvah nujna. Ob tem se ji zdi zlasti pomemben pomen demokracije: “Beseda demokracija izhaja iz besede demos, kar pomeni ljudje. Že v stari Grčiji so se vsi ljudje zbrali na forumu na trgu v Atenah in so glasovali. Iz teh korenin izvirajo tudi današnje volitve.” Mejakova dodaja, da je Evropa ogromna skupnost narodov, ki je nastala zato, da bi ljudje dobro živeli in da bi se nam dobro godilo. V zvezi s tem opozarja: “Če ljudje ne gredo na volitve, to pomeni, da jim je čisto vseeno, kakšna bo ta naša skupnost in kako bodo v njej živeli. Ti ljudje naj potem ne kritizirajo in naj bodo tiho, če se bo zgodilo karkoli hudega. Za ljudi, ki bi radi živeli v blagostanju in urejeni državi, je torej obvezujoče, da gredo na volitve.”

Saša Einsiedler: pri evropskih volitvah gre za našo dolžnost
Podobnega mnenja kot Mejakova je tudi znana Slovenka Saša Einsiedler, ki pravi, da gre pri evropskih volitvah za našo dolžnost. Ob tem dodaja, naj tisti, ki se ne bodo udeležili evropskih volitev, pozneje ne tarnajo, če sestava Evropskega parlamenta ne bo po njihovih željah. Po njeno se namreč “tisti, ki ne gre volit, nima pravice pritoževati čez izid, saj za to, da bi bilo kaj drugače, ni naredil ničesar”. 

Več si lahko preberete TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine