10.4 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Znan bo izplen prodaje NLB

Slovenski državni holding (SDH) bo danes objavil podatke o izplenu javne ponudbe delnic (IPO) NLB. Znan bo podatek o vpisanih delnicah in o doseženi ceni. Po neuradnih informacijah je ponudb malih in institucionalnih vlagateljev dovolj za celoten paket 75 odstotkov minus eno delnico, cena pa naj bi bila povsem na dnu cenovnega razpona.

Poslovni medij Bloomberg je v sredo objavil, da so institucionalni vlagatelji knjigo naročil napolnili so ponudbami do celotnega paketa 75 odstotkov minus ena delnica, ki ga prodaja država. Cena za delnico naj bi bila medtem določena na spodnji meji cenovnega razpona, ki sta ga SDH in NLB v prospektu za IPO, objavljenem 26. oktobra, določila med 51,50 in 66 evrov.

Uradni podatki o vpisanih delnicah in doseženi ceni bodo znani danes, nato pa bodo imeli institucionalni vlagatelji do 14. novembra, ko bodo delnice začele kotirati na borzi, čas za vplačilo.

Knjiga naročil v IPO se je sicer odprla 29. oktobra. Mali vlagatelji so imeli čas za vpis delnic v izbranih poslovalnicah NLB do srede, rok za vpis ponudb za institucionalne vlagatelje pa se je iztekel v četrtek.

V IPO za NLB je bilo na voljo od 10.000.001 delnic (50 odstotkov in ena delnica) do 14.999.999 delnic (75 odstotkov minus ena delnica).

Za institucionalne vlagatelje je po načrtih na voljo 90 odstotkov deleža, ki ga prodaja država. Ta bo sicer določen v odvisnosti od količine vpisov v tranši, namenjeni tem vlagateljem in malim vlagateljem. Slednji so lahko vpisali najmanj 10 delnic in jih plačali po ceni 66 evrov. Po tistem, ko bo danes znano, kolikšna bo končna cena za delnico, jim bo NLB razliko vrnila.

Če veljajo neuradne informacije, bo država za 75 odstotkov minus eno delnico iztržila nekaj manj kot 772,5 milijona evrov. Ob tem je treba upoštevati, da je NLB za leta 2015, 2016 in 2017 državi izplačala za skupaj 378,2 milijona evrov dividend. Državna pomoč banki konec leta 2013 je sicer znašala 1,56 milijarde evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine