31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Zmago Jelinčič: “S predsednikom Pahorjem sva ugotovila, da bo mandat sedanje Vlade RS končan v rednem roku. To podpira tudi SNS, saj v stranki želimo trdno državo, brez političnih prevratov in nagajanja iz ene ali druge strani”

Piše: P.T., STA

SNS je posredovala poročilo in sporočilo za javnost, ki povzema vsebino današnjega pogovora med predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom SNS in vodjo PS SNS g. Zmagom Jelinčičem Plemenitim. Objavljamo ga v celoti:

“V zvezi s povabilom predsednika države g. Boruta Pahorja se je predsednik SNS in vodja PS SNS g. Zmago Jelinčič Plemeniti danes ob 12. uri sestal s predsednikom države v njegovih prostorih na Erjavčevi ulici.

Pogovor je potekal v največji meri v treh smereh, in sicer cepljenje, sproščanje protikoronskih ukrepov in predsedovanja Slovenije Evropski uniji.

V debati o cepljenju je bilo predstavljeno stališče, da je smiselno v Sloveniji uporabiti tudi rusko cepivo SPUTNIK-V, saj ameriški proizvajalec oziroma Evropska unija preko ameriških proizvajalcev in evropskih proizvajalcev ne more zagotoviti ustreznega števila odmerkov za zagotovitev cepljenja v Sloveniji.

V zvezi s to tematiko sta imela sogovornika enaka stališča, saj to cepivo že uporabljajo na Madžarskem, na Poljskem oziroma širše v Višegrajski skupini. Možnost cepljenja s tem cepivom bi bila ob nakupu le-tega, ali pa proizvodnja cepiva v slovenski farmacevtski industriji, ki je sposobna to zagotoviti.

Pri protikoronskih ukrepih sta oba predsednika zaključila, da nekateri od njih ne dosegajo pravih učinkov in zgolj iritirajo javnost, zato oba razmišljata o smiselnosti ponovnega delovanja manjših gospodarskih obratov, odprtja gostinskih obratov in zagotovitve obiska pouka vsem učencem. Pri problematiki šolanja na daljavo bi bilo smiselno, da se ob konstantnem testiranju šolnikov odprejo vsi oddelki, ob tem pa bi oboleli sledili pouku na daljavo, med tem ko bi zdravi učenci poslušali pouk v razredih.

Kar se tiče gostinskih obratov, bi bilo smiselno uvesti enak sistem, kot ga imajo nekatere države, v katerih je okuženost bistveno nižja kot v Sloveniji (Srbija, Bosna in Hercegovina …), kjer so lokali odprti do poznega popoldneva oziroma začetka večera, s tem, da se pri tem upoštevajo vsi zaščitni ukrepi. Odprtje lokalov bi sprostilo delovanje drobnega gospodarstva, najbolj pozitiven učinek pa bil na psihično stanje prebivalstva.

Kar se tiče predsedovanja Evropski uniji, sta se oba predsednika strinjala, da gre za izjemno pomemben dogodek, za katerega oba upata in želita, da bo lahko potekal že v odprtem ozračju brez protikoronskih ukrepov. Ob tem je predsednik SNS predlagal, da bi se kot eno od specifičnih daril udeležencem predsedovanja podarila knjiga o vseh evropskih jezikih. Gre za avtorsko delo Klemna Jelinčiča Boete, v kateri je obdelal prav vse evropske jezike (ne zgolj jezike Evropske unije), opisal njihovo podstat, geografsko umestitev,  etnološko razlago in še kaj. Knjiga je pisana v slovenskem in angleškem jeziku, tako da bi bila lahko ustrezno darilo za udeležence.

Na splošno sta oba predsednika ugotovila, da bo mandat sedanje Vlade RS končan v rednem roku, kar bo tudi SNS podpirala, saj v stranki želimo trdno državo, brez političnih prevratov in nagajanja iz ene ali druge strani.

Proti koncu sta se strinjala tudi s tem, da bi bilo potrebno sklicati sestanek predsednikov parlamentarnih političnih strank, kjer bi se pogovorili o delovanju države in Vlade RS v času predsedovanja.

Čisto na koncu pa je predsednik SNS omenil tudi samostojno slikarsko razstavo, ki jo bo imela Aleksandra Tisa Jelinčič Plemeniti v Ruskem kulturnem centru meseca marca 2021, z naslovom »Memento terra«, s tematiko uničevanja življenjskega okolja.”

Vir: Poslanska skupina SNS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine