6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Zjutraj možna razlivanja rek in zemeljski plazovi

Meteorologi opozarjajo na močnejše padavine, ki so v petek popoldne spet zajele dele Slovenije in lahko povzročijo razlivanja rek v južni in deloma osrednji Sloveniji ter na Vipavskem. Ponoči in zjutraj se bo Ljubljanica predvidoma razlila na izpostavljenih območjih Ljubljanskega barja, pretok bo nato še naraščal. Povišana bo tudi gladina morja.

Morje lahko poplavi najnižje izpostavljene dele obale v višini okoli 10 cm, predvsem zjutraj med 5. in 7. uro.

Po napovedih agencije za okolje bo do jutra predvsem na Primorskem in delu Notranjske krajevno ob močnejših nalivih lahko padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Na spletni strani Arsa opozarjajo, da lahko vodotoki poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so tudi motnje v prometu, pri oskrbi z elektriko in pitno vodo.

Na teh območjih je zato možen tudi porast hudourniških vodotokov. Geološki zavod Slovenije pa zaradi obilnejših padavin opozarja tudi na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne, južne in osrednje Slovenije. Na Arsu svetujejo spremljanje trenda vodostaja, meteoroloških in hidroloških obvestil ter informacij, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.

Do jutra naj bi sicer dež nato večinoma ponehal, najpozneje na severozahodu. Dopoldne se bo po napovedih Arsa nato na zahodu in v višjih legah delno razjasnilo, drugod se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost. V nedeljo bo povečini suho, na zahodu in v hribih bo tudi delno jasno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine