7.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Življenje na račun davkoplačevalcev: Poraženec evropskih volitev Igor Šoltes bo najbrž kmalu na položaju direktorja javnega podjetja Uradni list RS!

Kot so mnogi predvidevali, se je malo po evropskih volitvah pojavil razpis, pisan na kožo neuspešno recikliranemu evropskemu poslancu Igorju Šoltesu. Gre za direktorsko mesto na Uradnem listu RS, kjer si Kardeljev vnuk obeta med 5 in 6 tisoč evri bruto plače, a po vsej verjetnosti gre le za začasno rešitev. Globoka država naj bi pripravljala teren za njegov prevzem vodstva stranke DeSUS, ki bo imela januarja izredni volilni kongres. A kljub temu je vprašanje, kako dolgo bo globoka država še precenjevala Šoltesov potencial; čeprav so poleg 450 tisoč upokojencev skušali aktivirati še ZZB NOB, je glasove radikalcev iz te stranke uspešno prevzel Milan Brglez, Šoltes pa je na volitvah pogorel!

Na nedavnih evropskih volitvah je vnuk Edvarda Kardelja in nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes, ki je kandidiral na listi DeSUS Karla Erjavca, popolnoma pogorel. Že malo po volitvah se je pričelo špekulirati, ali se bo v kratkem pojavil razpis za kakšno višje uradniško mesto ali pa direktorsko mesto v katerem izmed državnih podjetij. In ni bilo treba čakati dolgo, po junijski zamenjavi direktorja državnega podjetja Uradni list RS Matjaža Peterke naj bi se po poročanju portala Siol.net na njihov razpis prijavil tudi Šoltes. S tem delovnim mestom si lahko obeta 5 do 6 tisoč evrov bruto plače, kar je precej manj od plače evropskega poslanca, a po drugi strani pristanek na slovenska tla le ne bi bil tako trd.

Tudi Kacinu po porazu na evropskih volitvah uredili visoko plačano in udobno uradniško mesto
Na evropskih volitvah leta 2014 je sicer na listi DeSUS kandidiral Ivo Vajgl, ki je bil tudi izvoljen v Evropski parlament, pred tem pa je kot evropski poslanec zastopal barve Zaresa Gregorja Golobiča. Po drugem mandatu se je odločil za upokojitev. Zgodba s Šoltesem pa je precej podobna tudi zgodbam drugih odsluženih evropskih poslancev, kot na primer nekdanjega evropskega poslanca Liberalne demokracije Slovenije Jelka Kacina. Potem ko ni bil izvoljen, je namreč zasedel kar funkcijo stalnega predstavnika Slovenije pri zvezi Nato, s to potezo pa je vlada Mira Cerarja razhudila diplomate, saj je bil Kacin imenovan iz politične kvote.

Jelko Kacin (Foto: STA)

Uradni list bi lahko bila za Šoltesa začasna rešitev, saj naj bi še vedno načrtoval naskok na vrh DeSUS-a
A pri Šoltesu gre po vsej verjetnosti le za začasno rešitev; kot smo že poročali, globoka država že pripravlja teren za odstrel dolgoletnega predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, na njegovo mesto pa nameravajo namestiti Šoltesa, čeprav je Erjavec napovedal, da se ne bo umaknil in bo kandidiral za ponovni mandat. Med drugim je agencija Ninamedia, za katero je znano, da ne meri javnega mnenja, temveč z anketami predvsem manipulira z volivci in tako usmerja njihove glasove k levici, v svoji anketi spraševala, ali bi bilo dobro za DeSUS, če bi Erjavca zamenjal Šoltes. V primeru Šoltesovega naskoka na DeSUS bo stranka, kot smo na Nova24TV že poročali, še bolj radikalno leva, saj je Šoltes del levokomunistične elite, blizu Milanu Kučanu. Ta pa ima s Šoltesom še ambiciozne načrte. Glede tega se bo vse razjasnilo na januarskem izrednem volilnem kongresu stranke DeSUS.

Franc Sever Franta in Milan Brglez (Foto: Facebook)

Za izvolitev Šoltesa skušali aktivirati volilno bazo ZZB NOB, a so se ti raje odločili za radikalca Brgleza
A pri tem velja poudariti, da globoka država vendarle nekoliko precenjuje Šoltesov potencial. Pred evropskimi volitvami so namreč, kot smo že poročali na Nova24TV, skušali poleg 450 tisoč “članov” DeSUS-a, kolikor je upokojencev, aktivirati tudi ZZB NOB, pri kateri je Šoltes čislan ravno zaradi svojega dedka. A pri tem niso bili uspešni, kot smo že večkrat poročali, je za komando bolj dojemljiv radikalni evropski poslanec Socialnih demokratov Milan Brglez, ki se v ljubljanskih lokalih redno sestaja z vplivnim partizanskim komandantom Francom Severjem Franto.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine