13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Židanova SD danes na internem posvetu – predvidoma naj bi za nosilko liste na evropskih volitvah postavili Fajonovo; bodo razpravljali tudi o ministru za kulturo?

Širše vodstvo SD se bo v Ljubljani danes sestalo na prvem letošnjem posvetu. Analizirali bodo rezultate lokalnih volitev, razpravljali o pripravah na letošnje volitve v Evropski parlament ter o prioritetah in projektih stranke v letošnjem letu. Verjetno pa se ne bodo mogli izogniti razpravi o očitkih njihovemu ministru za kulturo Dejanu Prešičku, poroča STA.

 

 

Minister za kulturo ter njegov državni sekretar Jan Škoberne, sicer nekdanji poslanec SD, sta v zadnjih dneh tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, na ministra pa letijo tudi očitki o zlorabi položaja. Prešiček je priznal napako, ki jo je storil s prevozom instrumentov na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, a zanikal obtožbe glede šikaniranja podrejenih. Zadevo preiskuje tudi policija.

Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da jih mora minister za storjene napake dobiti po prstih, vendar pa so v SD odločitev o njegovem položaju prepustili premierju Marjanu Šarcu. Slednji se bo odločil, ko bo preučil Prešičkova pojasnila. To naj bi se predvidoma zgodilo v ponedeljek.

Čeprav to formalno ni predvideno, se bodo na današnjem posvetu SD polemiki o dejanjih svoje ekipe na ministrstvu za kulturo le težko izognili. Na dnevnem redu je sicer razprava o strankinih prioritetah v letošnjem letu ter analiza rezultatov lokalnih volitev, s katerimi so zadovoljni, saj, kot pravijo, kažejo na rast stranke. Zdaj moči usmerjajo v nastop na majskih evropskih volitvah, o čemer bo prav tako danes tekla beseda.

Židanovo podporo za nosilko liste ima sedanja evropska poslanka Tanja Fajon, ki je sicer v Evropski parlament na zadnjih volitvah prišla s preferenčnimi glasovi ter tako izrinila tedanjega predsednika stranke Igorja Lukšiča, ki je bil nosilec liste.

Po koncu današnjega posveta v SD napovedujejo izjavo predsednika Židana medijem.

Naši viri sicer napovedujejo precej vročo razpravo, ki bi lahko vplivala tudi na odnose v koaliciji…

Zadnje novice

Sorodne vsebine