Prvak SD Dejan Židan se je dokopal do prestižne funkcije predsednika Državnega zbora RS in s tem dobil prestižno službeno vozilo z modrimi lučmi, 24-urnega šoferja in najmanj enega varnostnika za 24 ur na dan za vožnjo domov ob koncih tedna, a je na drugi strani izgubil veliko političnega vpliva. Židan bo na funkciji sicer sedel mirno vse do naslednjih volitev, a je nemogoče iti mimo tega, da so SD v pogajanjih izpadli poraženci. Njegov naslednik bi lahko postal celo SMC-jev odpadnik Milan Brglez.

Potem ko je bilo opravljeno glasovanje za predsednika Državnega zbora RS, je postalo jasno, da bo Dejan Židan z 49 glasovi ZA zasedel želeni stolček. Težko pa je iti mimo dejstva, da ni prejel dogovorjenih glasov koalicijskih partnerjev, saj bi drugače dobil 52 glasov. Matematika kaže, da je bilo teh pet glasov (4 glasovi poslancev iz vrst Slovenske nacionalne stranke in 1 glas poslanca madžarske narodnosti) odločilnih, saj bi  Židan v Državnem zboru RS sicer ves osramočen gulil poslanske klopi.

 
Na tem mestu se človek vpraša, kdo iz Šarčeve koalicije je glasoval proti Židanu? Tajnost glasovanja onemogoča, da bi bilo mogoče preveriti, kdo se je že na samem začetku izneveril. Požareport poroča, da obstajajo govorice, da so bili proti izvolitvi Židana Miro Cerar, Milan Brglez ter morda celo Matjaž Nemec, namreč vsi trije naj bi si želeli zasesti mesto predsednika Državnega zbora RS. Med možnimi imeni pa se pojavljata tudi Franc Trček iz Levice in Zdravko Počivalšek iz SMC.
 
Meanstream medijev tokrat ne zanima, kdo se je izneveril Židanu 
 
Ob tem je treba omeniti, da je zanimivo, kako mainstream medijev ne zanima, kdo so tisti poslanci, ki so glasovali proti Židanu. Namreč, ob glasovanju za predsednika vlade so z velikim zanimanjem ugotavljali, kdo je tisti, ki je Šarcu podelil nepričakovani 55. glas. Zaradi tega je bila poslanka NSi Ljudmila Novak prisiljena v pojasnjevanje in celo opravičevanje, da ni ona tista, ki je podelila glas za Šarca.
 
Porazen izkupiček: SD dobila enako število ministrov kot Bratuškova 
 
Poznavalci navajajo, da je sicer res, da se je prvak SD dokopal do prestižne funkcije predsednika Državnega zbora RS in s tem dobil prestižno službeno vozilo z modrimi lučmi, 24-urnega šoferja in najmanj enega varnostnika za 24 ur na dan za vožnjo domov ob koncih tedna, a je na drugi strani izgubil veliko političnega vpliva. Židan bo na funkciji sicer sedel mirno vse do naslednjih volitev, a je nemogoče mimo tega, da so SD v pogajanjih izpadli poraženci, saj so kljub temu da predstavljajo drugo največjo stranko v koaliciji, dobili enako število ministrov kot Bratuškova, ki je dobila le 5 poslancev. Stranka SD je tako dobila le tri ministrstva, in sicer za kulturo, izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvo za pravosodje. Sprejeli so vse, kar so jim ponudili. Več kot očitno je, da je Židan doživel poraz, saj se je pred volitvami hvalil, kako bo zasedel mesto predsednika vlade, po volitvah pa se je nadejal gospodarskega ministrstva.
 
Zdi se, da je Židanu nato nekdo iz vrst tranzicijske levice prišepnil, da mu kot drugi največji stranki v Šarčevi koaliciji pripada funkcija predsednika državnega zbora, in Židan je to zagrabil z obema rokama, saj naj bi ta funkcija odtehtala dve ministrstvi. Medtem ko nekateri ciniki navajajo, da kaj takega nikoli ne bi zraslo na njegovem zelniku, pa obstaja ocena, da nova Židanova funkcija stranki SD ne bo veliko prinesla. Tudi za delo na karieri funkcija Židana ne bo prinesla veliko, saj ta ne velja za odličnega retorika.
 

Foto: STA

Spomnimo. Židana je v politiko zajadral maja leta 2010 na povabilo tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, da prevzame mesto kmetijskega ministra, neuradno pa prek Stanka Polaniča (od leta 2007 je bil predsednik uprave Panvite) in Milana Kučana, poroča Požareport. V zadnjem času je, sodeč po družabnih omrežjih, mogoče opaziti radikalizacijo Židana, podobno kot tudi podmladka stranke SD, po drugi strani pa je postal vodljiv za tako imenovano staro gardo v stranki, ki niti vleče iz zakulisja. Prav tako je Židan močno povezan z mariborskim Večerom in s tem imperijem Uroša Hakla, sorodnika družine Polanič, ki je odgovorna za namestitev Židanove svakinje Nataše Gider na mesto odgovorne urednice Pomurskega vestnika. Tisti, ki spremljajo dejavnost Židana na družabnem omrežju Twitter, lahko opazijo, da Židan velikokrat deli članke Večera, še posebej, če so ti spisani v korist stranke SD in v škodo SDS.
 
V petek zjutraj je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han najavil novega člana poslanske skupine – Milana Brgleza, ki za sedaj še ne bo član stranke. Kljub temu pa ga strokovni sodelavec stranke Jernej Štromajer preko Twitterja pozdravlja kot Milana, dobrodošlega med tardečimi. Po prepričanju vrhunskega poznavalca stranke SD Aljuša Pertinača do prestopa Brgleza k stranki SD že med koalicijskimi pogajanji ni prišlo zato, da ne bi s tem preveč vznemirili Cerarjeve SMC. Stranka SD ima namreč s pridobitvijo Brgleza 11 poslancev, kar je le dva manj kot Šarec in dva več kot SMC. 
 

Foto: STA

Obeta se boj med SMC in SD 
 
Za Šarčevo vlado bo tako najbolj nevarna zakulisna borba med SD in SMC za položaje znotraj podjetij, skladov in državnih agencij. Kljub temu da je v skladu z osnutkom koalicijske pogodbe predvideno, da bo Slovenski državni holding romal s finančnega ministrstva na gospodarskega (na mesto dosedanjega in bodočega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška), pa SD vztraja, da SDH ostane na istem mestu, da bi dobili možnost za imenovanje predsednika uprave SDH.
 
Medtem ko vnovična izvolitev Židana za predsednika stranke na oktobrskem kongresu stranke SD ni vprašljiva, pa je vprašljivo, ali bo ta na prihodnjih volitvah tisti, ki bo stranko vodil, ali bo to funkcijo prevzel Milan Brglez. Pestro bo.
 
N. Ž.