10 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Žička kartuzija ne more biti kot Disneyland

Piše: Vida Kocjan

Obnova nekdanje cerkve sv. Janeza Krstnika v samostanu Žičke kartuzije v javnosti, tudi strokovni, povzroča precej polemik in vprašanj. Proračunski denar za obnovo v višini 2 milijonov evrov je v državnem zboru z dopolnilom k državnim proračunom za leti 2020 in 2021 dosegel poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS).

Ministrstvo za kulturo je z občino Slovenske Konjice junija 2020 sklenilo dveletno pogodbo za izvedbo projekta statične sanacije ostenja cerkve in njene zastrešitve. Občina je nato ustanovila gradbeni odbor, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pa je imenoval posebno delovno skupino, ki je »prevetrila in nadgradila obstoječi konservatorski načrt in starejša izhodišča statične sanacije in izvedbe zastrešitve«.

V SNS se ne strinjajo s premično streho

Z novo idejno rešitvijo pa so zelo nezadovoljni tako v delu strokovne javnosti kot tudi v SNS. Zmago Jelinčič Plemeniti ob tem navaja, da se v poslanski skupini »nikakor ne strinjajo z idejo premične strehe, saj gre za zelo pomemben kulturnozgodovinski spomenik, ne za pa zasebni Disneyland«. Dodajajo, da »nikakor ne pristajajo na to, da bi se uničevala zgodovinska kontinuiteta, saj je bila ta predolgo potisnjena vstran, zaničevana in celo prepovedana«.

Jelinčič Plemeniti opozarja še na vprašanje o tem, »na kakšen način je bil izbran edini projekt in edini projektant«. Prepričan je, da bi bilo o tem smiselno obvestiti tudi Komisijo za preprečevanje korupcije. Vsekakor pa se zavzema za mednarodni razpis za izvedbo rekonstrukcije strehe.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine