30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Zgodba o Factor banki: Kako je udbovsko banko uničil pohlep pidovskega barona Darka Horvata!

Predstavljamo vam shemo lastništva propadle in likvidirane Factor banke. Bila je ena najpomembnejših finančnih inštrumentov za financiranje levega tranzicijskega omrežja. Pred leti je bil njen največji lastnik ACH z 41 odstotki lastniškega deleža. Družbo je vodil Herman Rigelnik, stari gospodarski kader bivšega režima in eden izmed ustanovnih članov Kučanovega foruma 21. V zgodbi bomo predstavili tudi vlogo največjega pidovskega barona Darka Horvata, ki je s svojimi poslovnimi manevri znotraj Factor banke skoraj uničil starega gospodarskega mačka levega tranzicijskega omrežja Hermana Rigelnika, Factor banko pa poslal v likvidacijo. ACH kot največji lastnik in slovenski davkoplačevalci pa so morali pokrivati več sto milijonske izgube zaradi poslovnih mahinacij znotraj Factor banke.

 

Factor banko so, po zapisih na Ajpesu, uradno ustanovili 14. septembra 1993 in je imela status delniške družbe. A sama ima bogato zgodovino delovanja tudi v nekdanji Jugoslaviji. Zato bomo na začetku na kratko izpostavili, kako je delovalo finančno omrežje UDBE v rokah Komunistične partije Jugoslavije. Ne glede na to, da so prodajali zgodbice o zlatem delovnem ljudstvu in podarjali svojim državljanom drobtinice, so glavni igralci nastopali kot najbolj umazani kapitalisti. Preko udbovskih podjetij v tujini so denar kanalizirali v različne davčne oaze, s katerim so financirali svoje finančne projekte in tajne akcije Udbe na območju Jugoslavije ter po svetu. To je slovenski javnosti že večkrat razložil ekonomist dr. Rado Pezdir.

V tej zgodbi se je znašla predhodnica Factor Banke, interna Iskrina banka, ki je bila že v času Jugoslavije močno povezana z vzporednim bančništvom. Večino finančnih transferjev se je kanaliziralo preko večjega števila črnih fondov. Tako so prvotni lastniki hišne banke Iskre bila znana slovenska podjetja Iskra Commerce- Trgovina d.o.o., Grand Hotel Union p.o in Hidroinženiring d.o.o. Ne pozabimo, Iskra je v času bivšega režima opravila veliko poslov, tako kot nekdanji slovenski velikani Litostroj in SCT, v državah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, predvsem v Libiji.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine