5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

(ZG. SAVINJSKA DOLINA) Nov udarec za Struge: grozi jim zelo nevaren plaz!

Piše: STA

Zaradi grozečega plazu bi se morali prebivalci zaselka Struge v občini Luče po mnenju vodje vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjana Šefica preseliti na začasne lokacije. Plaz je zelo nevaren, strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da se sproži, je po današnjem obisku v Lučah povedal Šefic. Ni pa to trajna rešitev, je dodal.

Zaselek Struge je avgustovska ujma močno prizadela, domačini še vedno ne vedo, kakšna bo usoda njihovih poškodovanih domov. Dodatno prebivalce ogroža plaz, glede katerega je Šefic danes dejal, da je nevaren. “Po oceni strokovnjakov se ne izključuje možnost, da se sesuje,” je povedal.

Prebivalcem je ob obisku povedal, da si prizadevajo najprej poskrbeti za njihovo varnost. “Vse ostalo je lažje reševati kot človeška življenja, zato je bil moj poziv, naj premislijo o tem, da se v najkrajšem času preselijo na začasne lokacije,” je dejal. V tem času bi lahko opravili dodatne raziskave in predlagali morebitne ukrepe.

Poudaril je, da gre za začasno in ne trajno rešitev, je pa krajanom predlagal, naj premislijo tudi o tem, da bi se za stalno preselili z območja, ki predstavlja določeno stopnjo nevarnosti. Gre za približno deset stanovanjskih objektov.

V tem smislu so krajanom predstavili rešitev, ki se pripravlja v okviru zakona o obnovi in razvoju. Postopek še ni dorečen, šel pa bi v smeri, da se izvede cenitve poškodovanih objektov, potem pa bi ljudje sami izbrali, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače, je še povedal Šefic.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine