13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Železniška proga Divača – Koper danes spet odprta

Po torkovem iztirjenju tovornega vlaka bodo danes ob 9. uri spet odprli železniško progo Divača-Koper. Zaradi železniške nesreče je na cestah ob prvem počitniškem koncu tednu, ki je med prometno že tako med bolj obremenjenimi, pričakovati tudi povečan tovorni promet, še posebej proti in iz Luke Koper.

 

Promet po železniški progi Divača-Koper, ki je od torkovega iztirjenja tovornega vlaka zaprta, bo predvidoma znova stekel danes ob 9. uri, so napovedali na Slovenskih železnicah. Po prvotnih napovedih naj bi sicer progo odprli že v petek, a so se po posvetu z Agencijo RS za okolje (Arso) in Geološkim zavodom Slovenije odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin.

Železniška proga Divača-Koper je zaprta od torka popoldne, ko je v predoru pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin. Ena od cistern se je poškodovala in iz nje je izteklo okoli 10.000 litrov tega goriva.

Zaradi nesreče bodo ta vikend izjemoma dovoljeni tudi prevozi težkih tovornih vozil v in iz koprskega pristanišča. Povečan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, je mogoče pričakovati na območju celotne Slovenije, še posebej proti in iz Luke Koper.

Poleg tega so se v Sloveniji in večjem delu Evrope ta teden začele počitnice, zaradi česar se jutranje in popoldanske konice med tednom prevešajo v dopustniške konice ob koncih tedna.

V prometnoinformacijskem centru največje obremenitve danes pričakujejo med Šentiljem in Gruškovjem, predvsem na odseku med Ptujem in mejnim prehodom Gruškovje, in sicer od 4. ure dalje. Od 8. ure dalje bo promet po pričakovanjih povečan na območju ljubljanske obvoznice od Šentvida, Kosez in naprej do razcepa Kozarje.

Promet bo zgoščen tudi med Koprom ter mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje v obeh smereh. Med najbolj obremenjenimi bodo mejni prehodi Sečovlje, Dragonja in Sočerga ter mejna prehoda Jelšane in Starod. Kot so še opozorili v prometno-informacijskem centru, bodo na potek prometa vplivala tudi dela na območjih cestninskih postaj Lukovica, Prepolje, Kozina, Videž in Vransko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine