16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Že dan po referendumu za Tanjo Fajon privatne hotelske plaže očitno niso več problem

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

V predreferendumski kampanji se je nasprotnikom zakona o vodah zdela hotelska privatna plaža nekaj grozečega, kar je treba za vsako ceno preprečiti – seveda z glasovi proti na referendumu, ki z grožnjami leve opozicije v resnici ni imel prav dosti skupnega. A referendum je sedaj mimo, danes je nov dan. Voditeljica stranke SD Tanja Fajon si je med blatenjem Slovenije na evropskem parketu vzela malo dopusta in se podala na turnejo – kam drugam, kot na privatno plažo slovenskega hotela, kjer ji je tam zaposleni zaupal svojo zgodbo. 

Med referendumsko kampanjo smo od nasprotnikov zakona o vodah slišali marsikaj. Najprej so se posvečali predvsem pitni vodi, češ da bomo, če bi novelo zakona sprejeli, ostali brez nje. Kot da nimamo pravice do pitne vode zapisane v Ustavi, kot da nam jo bo kdo vzel. Novela zakona naj bi po besedah pobudnikov referenduma pomenila tveganje za kakovost pitne vode in nesprejemljivo ogrožanje kakovosti podzemnih voda. Ko so ugotovili, da zgodbi o pitni vodi morda ne nasedejo prav vsi, so se lotili novega poglavja, ki je strašil s privatizacijo vode oziroma s tem, da bo novela zakona preprečevala dostopnosti ljudem do slovenskih voda – imeli so namreč idejo, da bodo kar na lepem na obale morja in jezer postavili ograje, obesili table, da gre za privatno zemljišče in z našim plavanjem bi bilo konec – sploh pa z brezplačnim. Ostalo bi seveda nekaj hotelskih plaž, ki pa bi jih morali plačati – to pa je treba za vsako ceno preprečiti.

Zgodbice protivladnih aktivistov so bile pri aktivaciji volilnega telesa precej uspešne. Svoj glas proti je oddala celotna opozicija s svojo mrežo nevladnih organizacij, taksistov, kraljev ulice in tako naprej ter še vsi tisti, ki so se po zaslugi opozicijske propagande zbali za vodo. Priznati je sicer treba, da se zagovorniki zakona niso niti približno toliko potrudili, zato rezultat referenduma niti ni bil zelo presenetljiv. No, v opoziciji so sedaj že malo pozabili na zgodbe, ki so jih prodajali z namenom, da bi čim več ljudi spravili na volišča.

Obiskala hotel z zasebno plažo
Tako je stranka SD dan po referendumu objavila “zgodbo, ki jo piše življenje”, zgodbo o receptorju hotela Bernardin, ki v času epidemije prvič v življenju ni delal. “Jaz rad delam z ljudmi, imam dovolj energije, ni mi težko delati,” je pojasnil receptor voditeljici stranke SD Tanji Fajon, ki je Obalo obiskala v okviru turneje Slišimo vas. Fajonova pa seveda sliši zgolj tisto, kar ji ustreza – zato je prezrla dejstvo, da ima Grand Hotel Bernardin svojo privatno plažo, ki jo lahko uporabljajo le njihovi gosti, ostalim pa dostop ni dovoljen. Vse to je bilo torej možno po starem zakonu, ko so okoljsko zakonodajo kreirali prav oni. A referendum je že mimo, zato takšne podrobnosti nimajo več nobene teže, mnogi vidni člani socialnih demokratov pa so se po njem odpravili v svoje privatne hiške ob morju.

foto: Facebook

 

Sorodne vsebine