6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Združenje novinarjev in publicistov direktorja STA Bojana Veselinoviča pozvalo k odstopu!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so prepričani, da je mogoče spor med UKOM-om in direktorjem Slovenske tiskovne agencije Bojanom Veselinovičem razrešiti tako, da Veselinovič odstopi z mesta direktorja. To bi obenem tudi normaliziralo delovanje STA. Po njihovem prepričanju Veselinovič z “nerazumnimi formalizmi” ogroža normalno delovanje agencije, ki je izredno pomembna za naš medijski prostor. 

Kot so prepričani v Združenju novinarjev in publicistov, direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič v aktualnem sporu “ni pokazal sposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja z vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), ampak se celo zdi, da spor namerno in zavestno zaostruje”. V zvezi s tem pri ZNP stvar argumentirajo z navedbami UKOM-a, da direktor STA državni administraciji iz nepojasnjenega razloga noče priznati popusta, ki znaša 60 odstotkov.

Le-tega je že omenjena agencija državni administraciji dodelila v vseh preteklih letih. Prav zato naj se UKOM ne bi odločil podpisati tržne pogodbe z STA.  “Takšno ravnanje bo imelo za agencijo nedvomno hude posledice, saj bo pomenilo izpad pomembnega dela prihodkov,” so še prepričani v ZNP. Obenem še navajajo, da direktor STA iz nepojasnjenih vzrokov UKOM-u ne želi posredovati potrebne poslovne dokumentacije. Ob tem pri ZNP-u še menijo, da je UKOM do nje “upravičen kot zastopnik vlade, edine družbenice STA. Trditev, da Ukom ni predstavnik vlade, je nerazumen formalizem, ki je tudi pripeljal do spora.” 

Direktor STA Bojan Veselinovič in Direktor UKOM-a Uroš Urbanija (foto: STA)

Obenem se v ZNP še sprašujejo ali vzrok za njeno zadržanje morda ne tiči v informacijah znotraj ene izmed anonimk, da direktor STA od medijske hiše Dnevnik kot nekdanji zaposleni, ni terjal mesečne naročnine za storitve, ki jih je zanjo opravljala agencija, s tem pa je bila agencija finančno oškodovana. Ob tem od Veselinoviča še pričakujejo, da pojasni ali v anonimki navedeno drži. Prav tako sem ji ne zdi razumljivo, da se direktor STA s svojo zahtevo glede sklenitve pogodbe v zvezi z opravljanjem javne službe, ne obrne kar na Vlado RS, ampak se obrača na UKOM.

“Veselinovič škodi STA in ogroža njeno delovanje” 

Veselinovič je namreč prepričan, da UKOM ni pooblaščeni zastopnik vlade. “S takšno neodzivnostjo, nepripravljenostjo na reševanje zapleta in nerazumnimi formalizmi Veselinovič škodi STA in ogroža njeno delovanje, ki je za slovenski medijski prostor pomembno,” so še prepričani pri ZNP, kjer obenem menijo, da tako agencija, kot na njej zaposleni, postajajo talci direktorja. Znano je tudi že, da po 29 letih UKOM prvič ni sklenil pogodbe, ki je potrebna za koriščenje tržnih storitev STA. Posledični je STA 1. marca administraciji vlade onemogočil dostop do svojih storitev.

Večina anketirancev meni, da ima Veselinovič previsoko plačo (Vir: Parsifal)

Sodeč po anketi, ki jo je lani decembra izvedla agencija Parsifal, je velika večina anketiranih (kar 72,5 odstotka) mnenja, da ima direktor STA Veselinovič previsoko plačo. Prav tako večina anketirancev meni, da bi morala STA podrobneje razkriti svoje poslovanje, saj se financira z državnim denarjem. 12,6 odstotka anketirancev pa meni, da ima ravno pravšnjo plačo in 1,4 odstotka meni, da ima prenizko plačo. Medtem ko 13,5 odstotka ni znalo podati odgovora

STA postaja talka direktorja Veselinoviča

V sporu, do katerega je prišlo med vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) in direktorjem Slovenske tiskovne agencije Bojanom Veselinovičem, se vse bolj zdi, da STA in njeni zaposleni postajajo talci direktorja, ki javno agencijo očitno vse bolj dojema kot svojo zasebno lastnino. Veselinovič v dosedanjem sporu namreč ni pokazal sposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja z Ukomom, ampak se celo zdi, da spor namerno in zavestno zaostruje.

Med drugim, kot navajajo na Ukomu, državni administraciji iz nerazumljivih razlogov ne želi priznati 60-odstotnega popusta, ki ga je agencija državni administraciji priznavala vsa pretekla leta, zato se Ukom s STA ni odločil podpisati tržne pogodbe. Takšno ravnanje bo imelo za agencijo nedvomno hude posledice, saj bo pomenilo izpad pomembnega dela prihodkov. Prav tako Veselinovič še vedno iz nerazumljivih razlogov vztraja, da Ukomu ne bo predal želene poslovne dokumentacije, do katere je upravičen kot zastopnik vlade, edine družbenice STA. Trditev, da Ukom ni predstavnik vlade, je nerazumen formalizem, ki je tudi pripeljal do spora.

Morda so vzrok za zadrževanje dokumentacije navedbe v eni izmed anonimk, da Veselinovič časopisni hiši Dnevnik, kjer je bil nekoč zaposlen, ni zaračunaval mesečne naročnine na storitve STA in je tako prišlo do finančnega oškodovanja agencije. Veselinovič zato pozivamo, naj javnosti pojasniali navedbe iz anonimke držijo. Nerazumljivo je tudi, zakaj se direktor STA, ki je ves čas zagovarjal tezo, da Ukom v sporu ni predstavnik vlade, s svojo zahtevo za sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe ne obrne na vlado in zakaj se obrača na Ukom, če je prepričan, da ta ni njen pooblaščen predstavnik.

S takšno neodzivnostjo, nepripravljenostjo na reševanje zapleta in nerazumnimi formalizmi Veselinovič škodi STA in ogroža njeno delovanje, ki je za slovenski medijski prostor pomembno. Zato menimo, da lahko k razrešitvi spora in normalnemu delovanju agencije pripelje edino njegov odstop, k čemur ga v ZNP tudi pozivamo.

Upravni odbor ZNP, 3. marec 2020

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine