22.7 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Zdravstveni domovi severne Primorske: Nihče ne bo ostal brez zdravstvene oskrbe, Cepljenje tudi v soboto in nedeljo

Piše: C.R.

Iz vseh štirih zdravstvenih domov na severnem Primorskem (Tolmin, Idrija, Nova Gorica in Ajdovščina) sporočajo, da kljub upoštevanju in preverjanju pogoja PCT pri njihovih uporabnikih zdravstvenih storitev nihče, ki zares  potrebuje obravnavo, ne bo ostal pred vrati.

” Že doslej smo v tem covidnem obdobju izvajali triažo na vhodu v zdravstveni dom. Zdaj je pač še preverjanje pogoja PCT, ” je povedal direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar. ” “Če je potrebno omogočimo obiskovalcem tudi hitro testiranje, predvsem pa morajo ljudje vedeti, da bodo v nujnih primerih, zagotovo prišli do želenega zdravnika ali storitve.”

Podobno velja tudi v ZD Idrija, kjer morajo obiskovalci, ob vhodu v prostore tamkajšnjega zdravstvenega doma, tako kot doslej,   izpolniti še Vprašalnik za preverjanje  (trenutnega) zdravstvenega stanja pacientov.  Namen triažne točke ni omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, ampak preprečiti prenos okužb znotraj zdravstvenih prostorov, so še zapisali na njihovi spletni strani.

V ZD Nova Gorica sporočajo vsem, da se v primeru zdravstvenih težav,  najprej, po telefonu ali elektronski pošti, povežejo z izbranim zdravnikom (ambulanto), kjer bodo prejeli natančne usmeritve in se naročili na obisk. “V zdravstveni dom je namreč (tako kot tudi v drugih zdravstvenih ustanovah) omogočen vstop le naročenim uporabnikom (pacientom). A ne glede na vse, tudi PCT status, bo vsak ustrezno obravnavan,” je poudarila direktorica ZD Nova Gorica Petra Kokoravec.   Doslej na vstopni točki ob preverjanju pogoja PCT niso imeli resnejših zapletov, saj večina uporabnikov razume nastali položaj.  Se pa vedno najdejo posamezniki, ki nasprotujejo prav vsemu, je še dodala direktorica.

Goriška statistična regija je po številu cepljenih na 3. mestu med regijami in nad slovenskim povprečjem. S prvim odmerkom  je bilo doslej cepljenih  53,4 %  prebivalcev 13 občin na severnem Primorskem  (na državni ravni je delež 50,9 %), z drugim oz. vsemi odmerki pa  48,4 %  ( na državni ravni  45,4 %).

Med občinami na severnem Primorskem, po številu cepljenih,  izstopata  Idrija ( s prvim odmerkom je bilo cepljenih 61,0 % občanov, z drugim oziroma vsemi pa 54,4 %) in Vipava (58,1 in 52,7%),  najnižje pa so številke v občini Bovec (43,6 in 40,0 %).

Vir: Regijski štab CZ za severno Primorsko

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine