-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Zdravstvena mafija spet odpira šampanjce: V režiji Šabedra in Šarca ji bo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na voljo še dodatnih 527 milijonov evrov letno

Slovenska levičarska vlada je spet izvedla potezo v slogu “socialističnih” vlad. Vsak državljan bi po njihovem moral po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja plačati obveznih 28 evrov. S tem bodo zdravstveni lobiji prek blagajne Zavoda za zdravstvenega zavarovanja Slovenije obogateni za dodatnih 527 milijonov evrov na letni ravni. “To bi uspelo, če bi hkrati minister za zdravje Šabeder znižal cene vseh zdravil, pripomočkov, naprav in storitev na nivo v EU. Ker jih ne (bo), je to le začasni manever, kako denar koncentrirati v jedru udbovskega zavarovalništva za nadaljnje plenjenje s strani zdravstvene dobaviteljske mafije,” se je na najnovejši predlog ministra za zdravja odzval znani borec proti nepravilnostim v slovenskem zdravstvenem sistemu Blaž Mrevlje.

Najnovejši predlog zdravstvenega ministrstva se glasi, da so pripravljeni ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje komercialnim zavarovalnicam. A to ne pomeni, da se bodo državljani rešili plačila. Za nagrado bo vsak slovenski državljan podpiral zdravstveno mafijo v ZZZS z dodatno obveznimi 28 evri na mesec. ZZZS in zdravstveni lobiji pa bodo obogateni za dodatnih 527 milijonov na leto. “To bi uspelo, če bi hkrati minister za zdravje Šabeder znižal cene vseh zdravil, pripomočkov, naprav in storitev na nivo v EU. Ker jih ne (bo), je to le začasni manever, kako denar koncentrirati v jedru udbovskega zavarovalništva za nadaljnje plenjenje s strani zdravstvene dobaviteljske mafije,” se je na najnovejši predlog ministra za zdravje odzval znani borec proti nepravilnostim v slovenskem zdravstvenem sistemu Blaž Mrevlje. Tri zasebne zavarovalnice bodo imele zaradi ukinitve skupno 50 milijonov evrov manj dobička. Ne pozabimo, da ima ZZZS letni proračun 4 milijarde evrov, ob tem pa izpuhti vsako leto zaradi čakalnih vrst, korupcije, odhodov najboljših zdravnikov ter dobavne zdravstvene mafije najmanj 400 milijonov evrov. Koga tukaj hecata zdravstveni minister Aleš Šabeder in Luka Mesec?

Zdaj je vlada Marjana Šarca našla “pavlihovsko” rešitev. Trem zavarovalnicam bodo ukinili dejavnost, vse njihove naloge se bodo prenesle na državno ZZZS. V prvi fazi se bo zavarovanje znižalo z zdajšnjih 35 na 28 evrov obveznega pavšalnega prispevka na mesec. V drugi fazi pa bi se ta spremenil v t. i. solidarnostni prispevek, pri čemer bi tisti z višjimi plačami plačevali več. Ta predlog pa je še zadnja ukinitev t. i. svobodne volje posameznika, saj je zdaj vsak pri sebi ocenil, ali bo plačeval dopolnilno zdravstveno zavarovanje ali ne. Zastavlja pa se tudi vprašanje, ali bodo tisti, ki bodo v prihodnjih letih plačevali več, za nagrado imeli tudi boljše, hitrejše in učinkovitejše zdravstvene storitve? Oziroma: zakaj bi moral nekdo, ki zasluži več, tudi več plačati za enako storitev?

Zdravstveni lobiji zopet odpirajo šampanjce. ZZZS bo na letni ravni dobila dodatnih 527 milijon evrov. (foto: STA)

Zdravstveni lobiji spet odpirajo šampanjce. ZZZS bo na letni ravni dobila dodatnih 527 milijon evrov. (Foto: STA)

Zdravstvena mafija bo zaslužila še dodatnih 527 milijonov na leto

Obe rešitvi sta katastrofalni. Oba predloga povečujeta vlogo države. V sedanjem sistemu je vloga države malce omenjena in dopušča svobodno izbiro posameznika, ali bo plačeval 35 evrov na mesec ter s tem imel kolikor toliko zagotovljene vse zdravstvene storitve brez dodatnih doplačil. Vendar riba vedno smrdi pri glavi. V slovenskem zdravstvenem sistemu po podatkih strokovnjakov izgine do 400 milijonov evrov zaradi korupcije v zdravstvu in zdravstvene dobaviteljske mafije. Z obema predlogoma pa bomo dodatno napolnili zdravstveno blagajno, kar bo povečalo dodatna tveganja klientelističnih korupcijskih nagnjenj globoke države. Zdravstveni lobiji pa spet odpirajo šampanjce zaradi dodatnih 527 milijonov evrov lahkega zaslužka na račun slovenskih davkoplačevalcev. Treba je poudariti, da obvezno zavarovanje krije le stroške urgence in “primarja”, medtem ko dodatno zavarovanje krije stroške vsega zdravljenja, če je do njega zavarovanec upravičen. Mar ne bi bilo bolje torej tistim, ki za 35 evrov omogočajo celotno zdravljenje, plačevati nekoliko več (beri: zasebnim zavarovalnicam) kot pa še dodatno polniti vrečo brez dna (beri: ZZZS), katere uspehi so dolge čakalne vrste, odhajanje zdravnikov v tujino in smrti zaradi predolgega čakanja na poseg? In to za bistveno večji mesečni znesek. Vredno razmisleka.

Luka Mesec (foto: STA)Luka Mesec (Foto: STA)

Dan D za vlado in Levico 6. november. Gospodarstveniki ogorčeni nad predlogom Levice.

Tovariš Luka Mesec in vlada nestrpno pričakujeta 6. november, ko bo dan D za obe strani. Takrat se bo na odborih odločalo o zakonu politične stranke Levica o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To nalogo zdaj opravljajo Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica. Glavni argument Meščevih je, da si tri zavarovalnice ustvarjajo profit v skupni vrednosti 50 milijonov evrov ter ga zapravljajo za svoje visoke plače, administrativne stroške ter oglaševalske potrebe. Njihova rešitev je, da se vse prenese na državno zavarovalnico, ki je že zdaj gojišče korupcije in preplačil določenega zdravstvenega materiala. Levica bi očitno rada nagradila sistem, v katerem denar ne pride do pacienta, pač pa do bogatih zdravstvenih mafijcev. In oni naj bi se borili za malega človeka?

Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine