0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Zdravniška zbornica Slovenije zelo ostro o Potrčevih izjavah: “Gre za manipulacije!”

V Zdravniški zbornici Sloveniji, ki združuje več kot 11.000 zdravnikov in zobozdravnikov, so so odzvali na objave, ki jih na svojem Facebook profilu deli Marko Potrč. Kot pravijo, jih razumejo kot manipulacijo. Po njihovih besedah Potrč zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze. “Če se ‘svoboda govora’ uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem,” so zapisali.

 

Potrč, ki ima sicer po pisanju medijev zgolj srednjo medicinsko šolo, se je namreč v zadnjem času zapletel v spor z združenjem Mladi zdravniki Slovenije, po tem, ko je objavil del interne komunikacije med člani združenja. V njihovem pogovoru prek e-pošte je namreč nekdo podal predlog, naj se Potrčeve objave začne prijavljati Facebooku, češ da gre za sporne vsebine. Potrč jih je obtožil, da gre za organiziran napad na njegov profil.

V debato se je vključila Zdravniška zbornica Slovenije, ki se je postavila na stran mladih zdravnikov. “Tako kot Mladi zdravniki tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, ki je stanovska organizacija več kot 11.000 zdravnikov in zobozdravnikov, verjamemo v svobodo govora. Vendar pa verjamemo in zagovarjamo tudi, da pri tem nikoli ne smemo pozabiti, da svoboda govora – kot vsaka druga svoboda – s sabo nosi tudi odgovornost, spoštovanje in iskrenost namenov,” so zapisali.

Da njegove objave zdravniki razumejo kot manipulacijo, “saj v svojih besedilih uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe”, navajajo in voditelju očitajo, da “pri tem zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze”.

Ljudi pozivajo, naj bodo kritični, komu verjamejo glede informacij o bolezni covid-19: “Vprašajte se, ali ima ta oseba znanje in izkušnje s tega področja in ali je za to res kompetentna.” Poudarili so, da se zdravniki in zdravnice v povprečju šolajo 24 let, od tega vsaj 12 let na področju medicine. “Le tako lahko samostojno opravljamo svoje delo in se ob tem vse življenje izobražujemo,” izpostavljajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine