6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Zdaj tudi zdravniki iz ZD Ajdovščina umaknili soglasje za nadurno delo

Po napovedanih odpovedih kranjskih in celjskih zdravnikov zaradi preobremenitev se težave obetajo tudi bolnikom na Ajdovskem. Zdravniki iz Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina so namreč umaknili soglasje za nadurno delo, je za STA povedal predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič.

 

V ZD Ajdovščina se je po Muževičevih navedbah v zadnjem času upokojilo več zdravnikov, dodatne upokojitve pa so še napovedane. Zdravniki ne zmorejo več toliko delati, je poudaril.

To že več mesecev poudarjajo zdravniki v primarnem zdravstvu, ki pa s svojimi opozorili pri pristojnih še niso dosegli učinkovitih in konkretnih ukrepov. Kaplja čez rob je očitno splošni dogovor za letošnje leto, ki je dvignil dovoljeno število opredeljenih bolnikov in s tem po oceni zdravnikov njihov položaj še poslabšal.

Kranjski zdravniki, ki so že februarja nehali vpisovati nove bolnike, so na zdaj že nekdanjega ministra za zdravje Sama Fakina naslovili pismo, v katerem so zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja konec meseca. Grožnji so se pridružili tudi celjski zdravniki, v Zdravstvenem domu Nazarje pa so trije družinski zdravniki že dali odpoved.

V zdravniških organizacijah zahtevajo ureditev razmer, v katerih bi lahko svoje delo opravljali strokovno. To bi lahko dosegli z upoštevanjem standardov in normativov, zgornja meja katerih je 1.895 glavarinskih količnikov na zdravnika.

A to bi po oceni Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pomenilo, da bi brez primarne zdravstvene oskrbe ostalo 325.000 oseb. “Vsak deležnik v sistemu ima določene odgovornosti, da lahko ta problem skupaj rešimo. Ni pa možno tega problema rešiti na način, kot ga predlagajo nekateri zdravniki, da bi začeli odklanjati bolnike že pri 1.895 glavarinskih količnikov, ker bi bila s tem kršena celo ustava, po kateri imajo državljani dostop do zdravstvenega varstva,” se opomnili na ZZZS.

Rešitev za zapleteno situacijo v sistemu primarnega zdravstva, ki mu po poročanju medijev v zadnjih dneh grozi razpad, na ZZZS med drugim vidijo v ustreznem načrtovanju izobraževanja bodočih zdravnikov glede na potrebe prebivalcev in v administrativnih razbremenitvah. Prav tako iščejo rešitev v spremembi sistema financiranja družinske medicine, ki bi spodbujal zaposlovanje dodatnih zdravnikov.

“Tudi vodstva zdravstvenih domov imajo več orodij, zlasti s prerazporejanjem lahko zagotovijo bolj enakomerno obremenitev zdravnikov z bolniki,” so pojasnili. Eden od ukrepov je tudi, da lahko specializant družinske medicine v četrtem letniku že začne opredeljevati svoje bolnike in s tem razbremeni ostale zdravnike. Trenutno je v Sloveniji 950 specialistov družinske medicine in 315 specializantov. Po februarskih podatkih ZZZS 42 odstotkov oziroma 595 družinskih in otroških zdravnikov ni presegalo obremenitev slovenskega povprečja.

Na ministrstvu za zdravje, vodenje katerega je po odstopu Fakina začasno prevzel premier Marjan Šarec, zagotavljajo, da intenzivno pripravljajo ukrepe, ki bodo na sistemski način uredili področje primarnega zdravstva. Konkretnih vsebinskih rešitev še niso predstavili, napovedali so le zmanjšanje administrativnih obremenitev, prenovljen model financiranja primarne ravni zdravstvene dejavnosti, ki bo stimulativno naravnan, in razpis od 80 do 90 specializacij za družinsko medicino v letošnjem letu.

Ob tem velja spomniti, da je večina mest na zadnjem razpisu za specializacijo družinske medicine ostala praznih, poleg tega pa kljub zagotovljenim sredstvom za dodatne ambulante lani izvajalcem ni uspelo zagotoviti dodatnih zaposlitev zdravnikov. Kot opozarjajo v zdravniških organizacijah, mladi po seznanitvi z načinom dela v družinskih ambulantah ne želijo delati kot družinski zdravniki.

Kako torej presekati začarani krog stanja v primarnem zdravstvu, v katerega mladi zdravniki ne želijo vstopiti, starejši pa so zaradi tega vse bolj obremenjeni? Po Muževičevem mnenju je ena od rešitev tudi vključevanje tujih zdravnikov, ki bi razbremenili domače in tako omogočili pogoje za strokovno delo, h kateremu stremijo zdravniki. Ob tem je opozoril, da med njihovim sindikatom in odločevalci ni nobenega dialoga.

“Rešitev je možno iskati le v dialogu. Ni jih pa možno reševati ne na račun bolnikov ne na račun zdravnikov. Radikalne poteze, odločitve in grožnje ne morejo prispevati k reševanju težav,” pa so poudarili na ZZZS.

V petek bodo o razmerah v primarnem zdravstvu razpravljali tudi poslanci na seji odbora za zdravstvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine