10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

ZDA Sloveniji donirala 1.660 obraznih vizirjev za domove za starejše

Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je danes, v četrtek, 21. maja, v Državnem logističnem centru URSZR Skupnosti socialnih zavodov Slovenije predalo 1.660 obraznih vizirjev, ki jih bodo razdelili domovom za starejše po Sloveniji.

 

Gre za prvo od načrtovanih donacij, s katero ameriško veleposlaništvo oziroma njegova Pisarna za obrambno sodelovanje, ki deluje na Ministrstvu za obrambo, izraža podporo Republiki Sloveniji v boju z epidemijo covid-19 ter simbolično potrjuje uspešno dolgoletno sodelovanje med državama. Na pobudo navedene pisarne je namreč sredstva za donacijo zagotovilo Evropsko poveljstvo ZDA (United States European Command) v okviru Programa čezmorskih humanitarnih ukrepov za pomoč ob nesrečah in civilni pomoči ob tesnem sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje.

Ameriški ambasadi v Ljubljani in Evropskemu poveljstvu ZDA se je zahvalil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret ter ob tem dejal, da državi zelo dobro sodelujeta tako na obrambnem področju kot področju zaščite in reševanja. Veleposlanica Lynda C. Blanchard je izpostavila predvsem bilateralna in regionalna usposabljanja, namenjena krepitvi pripravljenosti na nesreče, kot so požari v naravnem okolju, poplave, potresi in drugo oziroma izgrajevanju zmogljivosti kriznega upravljanja in odzivanja v sili. Tovrstne vsebine so bile in bodo tudi sestavni del skupnih vojaških usposabljanj Ministrstva za obrambo oziroma Slovenske vojske, Evropskega poveljstva ZDA in Nacionalne garde Kolorada. Veleposlanica Blanchard je izrazila zadovoljstvo, da je obrazne vizirje izdelalo podjetje 3D Solutions iz Ajdovščine. Na razpis za izbor ponudnikov, ki je sicer potekal skladno z ameriško zakonodajo, so se s ciljem podpiranja prizadevanj za oživitev slovenskega gospodarstva namreč lahko prijavila le slovenska podjetja. Američani so kot najboljšega ponudnika izbrali ajdovsko podjetje, saj je izpolnilo vse pogodbene specifikacije in zagotovilo visokokakovostne obrazne vizirje za večkratno uporabo.

Z donacijo za povečanje zmogljivosti na področju kriznega upravljanja in zmožnosti odzivanja na izredne razmere ZDA simbolično potrjujejo dolgoletno partnerstvo med URSZR, Slovensko vojsko, Evropskim poveljstvom ZDA in Nacionalno gardo Kolorada ter izkazujejo solidarnost pri prizadevanjih za zaščito prebivalcev Slovenije in širše regije pred covid-19.

Državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je opozoril na posebno ranljivost starejše populacije in na pomen solidarnosti v skupnosti. Obrazne vizirje je simbolično prevzela predsednica Upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije mag. Melita Zorec, ki je dejala, da bo tako 12 tisoč zaposlenih po domovih za starejše bolje pripravljenih na morebitni drugi val epidemije.

Zvočni posnetki izjav (MP3):

Zadnje novice

Sorodne vsebine