10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Zbran nov nabor kandidatov za guvernerja

Z današnjim dnem se izteka rok za oddajo predlogov možnih kandidatov za petega guvernerja Banke Slovenije. Predsednik republike Borut Pahor, ki se je za nov izbirni krog odločil po neuspešnem poskusu, da bi DZ na to mesto imenoval Primoža Dolenca, poslanskim skupinam posvetovanja o novem kandidatu predlaga v drugi polovici meseca.

Pahor je poziv objavil 12. oktobra, predloge možnih kandidatov, ki morajo biti obrazloženi in imeti soglasje možnega kandidata, pa zbira še danes. DZ je njegov prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval viceguvernerja Dolenca, ki začasno vodi Banko Slovenije, zavrnil.

V prvem izbornem krogu so se poleg Dolenca prijavili še viceguverner Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl. A nihče ni užival zadostne podpore politike.

Podpore niso uživali niti kandidati, ki se na razpis niso prijavili. Med njimi se je omenjalo ekonomista Igorja Mastena in Damjana Kozamernika. Tokrat se v medijih kot nov možen kandidat omenja ekonomist Jože P. Damijan, ki po pisanju Dela lahko računa na podporo LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SMC.

Zadnje novice

Sorodne vsebine