20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

Zasuk v zunanji politiki – navezanost Golobovih na Putina je naravnost strašljiva!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Slovenija je imela z Rusijo ves čas dobre odnose, v času vlade Janeza Janše pa smo doživeli premik proti ZDA in oddaljitev od Rusije, vsaj navzven,” je bila pred kakšnim mesecem kritična podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos, ki je za Žurnal24 poudarila, da je v njihovem interesu imeti normalne odnose z Rusijo. Znano je, da je ljubljanski župan Zoran Janković podpornik Rusije in noče vrniti odlikovanja, ki ga je ponosno prejel od diktatorja Vladimirja Putina, zato ni presenetljivo, da gre po njegovih stopinjah tudi Robert Golob. Slednji je že leta 2014 obžaloval, da Sloveniji niso dodelili energetskega resorja, saj je upal, da bo Slovenija s svojo prorusko usmerjenostjo lahko vzpostavila prijateljske odnose med Evropsko unijo in Rusijo.

Vse več indicev kaže na to, da so v stranki Roberta Goloba, ki je včeraj zmagala na državnozborskih volitvah, izrazito prorusko naravnani – kar pomeni, da bomo dobili novo prorusko vlado. Že pred dnevi smo opozorili, da kandidat za poslanca stranke Gibanje Svoboda Miroslav Gregorič na Twitterju deli škandalozne tvite, kjer dvomi v ruske pokole v Buči in ne skriva naklonjenosti invaziji Vladimirja Putina. “Sporočila dobijo smisel ob nedavnih informacijah o ruskem vpletanju v slovenske volitve,” smo opozorili. Danes lahko potrdimo, da je bil nekdanji strokovnjak za mednarodno jedrsko varnost za poslanca tudi izvoljen.

Spomnimo, poleg Mednarodne zveze sredinskih demokratov IDC-CDI je zaskrbljenost izrazila tudi Evropska ljudska stranka. V ELS so zapisali, da je Slovenija brezpogojno podpirala Ukrajino in je kot ena prvih držav obsodila rusko barbarsko vojno v Ukrajini – ravno zato bi lahko obstajal interes po vmešavanje v volitve. Poleg tega je na dan prišlo tudi dejstvo, da se je upokojence na volišča množično vozilo po iniciativi 8. marca in Dejana Jefima – ki je včasih delal za rusko multinacionalko, ki je med drugim ruski obveščevalni službi tudi predajala podatke. Svoje naklonjenosti ruski strani ni skrivala niti Marta Kos, ki se ji ni zdelo prav, da se Ukrajini pomaga z oboroževanjem, poleg tega pa je očitala Janezu Janši, da poleg Kijeva ni obiskal še Moskve. “V prihodnosti se bomo morali pogovarjati tudi z Rusijo, evropske varnosti ali nove varnostne strukture brez Rusije ne bo,” je med drugim dejala podpredsednica Gibanja Svoboda, ki je poudarila, da je v njihovem interesu imet nekoč spet normalne odnose z Rusijo.

Foto: zajetje zaslona / Primorske novice

Kot že rečeno, je Golob v intervjuju leta 2014 obžaloval, da Sloveniji niso dodelili energetskega resorja, saj je upal, da bo Slovenija s svojo prorusko usmerjenostjo lahko vzpostavila prijateljske odnose med Evropsko unijo in Rusijo. “V resnici se niti ne zavedamo, koliko priložnosti je Slovenija izgubila. Podpredsednik Evropske komisije za energetsko unijo bo oseba, ki bo v prihodnjih letih ključno vplivala na urejanje odnosov med Evropsko unijo in Rusijo,” je dejal in pojasnil, da je zato to mesto geostrateško izjemno zanimivo. “Pa ne med posameznimi imeni, ampak med dvema blokoma članic EU. Na koncu je zmagal protiruski blok, mi pa smo bili stranska škoda,” je še dejal elektro-oligarh, ki je v tistem času še trdil, da si ne želi postati predsednik vlade. V Demokraciji so zapisali, da je Golob torej obžaloval, da sestava Evropske komisije ni bila proruska.

Ljubljanski župan Janković še ni vrnil krvavega Putinovega priznanja. (Foto: STA)
Glede takratnih dogodkov v Ukrajini – torej nasilnih dejanj ruskih separatistov – je Golob dejal, da so Rusi ravnali po podobni logiki kot Srbi v nekdanji Jugoslaviji: po logiki varovanja ozemlja, kjer živijo Rusi: “Zahodnjaki, zlasti Američani, gledajo na geostrateške interese.” Ob tem je po navedbah Demokracije izpostavil celo sedanjega predsednika ZDA, takratnega podpredsednika Josepha Bidna in njegovega sina, ki je delal v Ukrajini. Hunter Biden je za Putina precej pomemben izgovor za napad na Ukrajino, češ da naj bi bil Biden mlajši vpleten v proizvodnjo biološkega orožja v Ukrajini. So pa tudi trenutna stališča Goloba in stranke Gibanje Svoboda naklonjena Rusiji in Putinovemu režimu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine