3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Zasebni vrtci se lahko oddahnejo: DZ zavrnil levičarski predlog novele zakona o vrtcih

Piše: C. R.

DZ je s 40 glasovi za in 45 proti zavrnil predlog novele zakona o vrtcih, s katero bi financiranje zasebnih vrtcev brez koncesije prepustili samostojnemu odločanju občin, če so v občini prosta mesta v javnih vrtcih. Večina poslancev je ocenila, da bi slednje osiromašilo ponudbo na področju vrtcev, poroča STA.

Po trenutnem zakonu morajo občine zasebne vrtce brez koncesije financirati v višini 85 odstotkov, po predlogu novele pa bi lahko financiranje zavrnile, če je v javnih vrtcih na njihovem območju dovolj mest za otroke, ki so sicer vključeni v zasebni vrtec.

Marko Koprivc (SD) je v predstavitvi predloga izpostavil, da je glede na to, da imamo dobro mrežo javnih vrtcev, ki so med najboljšimi na svetu, nepravično do občin, da morajo ne glede na to, da so lahko v javnih vrtcih tudi prosta mesta, sofinancirati zasebne vrtce.

Če je bilo še pred leti morda nekoliko premalo mest v javnih vrtcih in so zasebni dopolnjevali mrežo, danes te potrebe ni več, je dejal.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je dejal, da se na ministrstvu problematike zavedajo, zato so ustanovili delovno komisijo, sestavljeno tudi iz predstavnikov občin in vrtcev, ki bo skušala poenotiti poglede in najti kompromisno rešitev. Predlog novele je označil kot premalo premišljen.

Mojca Škrinjar (SDS) je poudarila, da so zasebni vrtci za občine cenejši kot javni, hkrati omogočajo tudi več izbire. “S tem se ustvarja prihranke,” je dejala.

Po besedah Ive Dimic (NSi) mora biti po zakonu predšolska vzgoja kakovostna in pluralna, takšna pa je lahko le ob sočasnem sobivanju tako zasebnih kot javnih vrtcev, je dejala. Tudi Dušan Šiško (SNS) je prepričan, da imajo starši pravico, da v skladu s svojim prepričanjem izberejo program, v katerega želijo vpisati otroka. “Predlagani spremenjen način financiranja jim to pravico jemlje,” je dejal.

“Možnost izbire ni tista, ki omogoča obvezno plačilo s strani občine,” je na drugi strani menil Jani Möderndofer (LMŠ). Ivanu Hršaku (DeSUS) in Andreju Rajhu (SAB) se zdi nesmiselno, da mora občina sofinancirati zasebne vrtce brez koncesije, četudi so prazna mesta v javnih vrtcih. “To je neracionalno,” je dejal Hršak. “Trenutna ureditev izčrpava občinske proračune in vodi v privatizacijo predšolske vzgoje,” pa je dodal Željko Cigler (Levica).

Predlog novele je tudi predvideval, da se lahko zasebni vrtec financira iz javnih sredstev, če ima najmanj dva oddelka otrok. Mateja Udovč (SMC) je opozorila, da trenutno podatki kažejo, da se število rojstev zmanjšuje, zato bo v prihodnje težko zagotoviti dva oddelka v zasebnem vrtcu, posebej v manjših občinah.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine