-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Zaradi vojaške vaje Jadranski udar v prihodnjih dneh delne zapore zračnega prostora

Piše: P. G. 

Med 23. majem in 5. junijem poteka že deseta mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022, kjer se ob podpori vojaškega letalstva več zavezniških držav usposabljajo kontrolorji združenih ognjev. V sklepnem delu vaje je predvidena delna zapora zračnega prometa nad območjem vaje, je v sporočilu za javnost zapisala Slovenska vojska (SV).

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji. Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) v Postojni bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na širšem območju občin Bohinj, Idrija in Ribnica pa jo bodo letalniki le simulirali.

Tudi na letošnji vaji bo za enoto velikosti voda potekalo neprekinjeno 72-urno usposabljanje, ki se bo izvajalo v smeri Cerkelj ob Krki, Trbovelj, vadišča Crngrob, Rakovega Škocjana in osrednjega vadišča Slovenske vojske v Postojni ter se bo končalo v četrtek, 2. junija, na vadišču Bloška Polica. Usposabljanje bo ponoči podpiralo letalo na višinah nad 1000 metri, sporoča SV.

Prvi teden vaje bo namenjen prihodu udeležencev, vzpostavitvi strukture vodenja in poveljevanja ter pogojev za izvedbo vaje, ki bo potekala na širšem območju države in v njenem zračnem območju. Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo od ponedeljka, 30. maja, do petka, 3. junija, začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov, so dodali.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, so zapisali v SV. Predvidevajo da bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Na vaji bo sodelovalo okoli 650 udeležencev, 400 od tega jih bo iz 26 zavezniških in partnerskih držav. Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala – hrvaški Pilatus PC-9, italijanski in nemški Eurofighter, italijanski Tornado, španski Harrier ter ameriška F-16 in F-18 – pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine