18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Zaradi strmoglavljenja drona v Zagrebu v stiku tudi obrambna ministra Slovenije in Hrvaške – incident je resen

Piše: C. R., STA

Hrvaški obrambni minister Mario Banožić je bil po incidentu z brezpilotnim letalnikom, ki je malo pred polnočjo strmoglavil v Zagrebu, tudi v stiku z madžarskim in slovenskim obrambnim ministrom. Pogovor Banožića in ministra Mateja Tonina so za STA potrdili tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu.

“Pogovarjal sem se z madžarskim in slovenskim obrambnim ministrom. Izrazila sta zaskrbljenost zaradi incidenta, izmenjali pa smo tudi informacije, ki jih imamo. To bomo počeli čez celoten dan,” je na izredni novinarski konferenci med drugim povedal Banožić. Letalnik je sicer v hrvaški zračni prostor priletel ob 22.57 iz madžarske smeri, na višini 1300 metrov in s hitrostjo 700 kilometrov na uro.

Priletel je iz smeri Madžarske, prvotno pa po dosedanjih informacijah iz Ukrajine, kar pomeni, da je bil skoraj eno uro neopažen v zračnem prostoru članic Evropske unije. A Banožić je zanikal, da bi odpovedal radarski sistem. “Letalnik smo zaznali z radarji. Ne vemo točno, kateri ga je snemal. Imamo radarski sistem, ki je avtomatiziran in povezan v Natov sistem. Danes bomo videli, kaj se je zgodilo na Madžarskem. Imamo podatke o poti, a jim moramo preveriti s podatki iz drugih držav,” je pojasnil.

“Incident je dokaj resen, ugotovili pa smo že veliko stvari. Preiskava še vedno poteka,” je ob tem dejal načelnik generalnega štaba hrvaške vojske Robert Hranj in dodal, da gre za star letalnik, kakršnih je bilo veliko v času nekdanje Sovjetske zveze.

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki se v francoski prestolnice udeležuje neformalnega vrha EU, je o dogodku seznanil tudi kolege iz držav članic EU. “Premier je o incidentu podrobno seznanil Evropski svet, tako da so s tem seznanjeni vsi voditelji,” so sporočili iz vladnega urada.

Na Morsu pa so za STA potrdili, da sta o tem danes že govorila hrvaški in slovenski obrambni minister. Kot so dejali, je Banožić Tonina seznanil z incidentom, medtem ko v času njunega pogovora še ni bilo na voljo vseh informacij, ki so bile objavljene kasneje.

Nekaterih nepreverjenih informacij, da naj bi izvidniški dron pred strmoglavljenjem v Zagrebu preletel tudi Slovenijo, natančneje Savinjsko dolino, na Morsu niso komentirali.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin je sicer pred tem za STA povedala, da nimajo nobenih informacij glede tega. Dejala je, da policija niti nima pristojnosti glede tovrstnih zadev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine