9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Zaradi okužb med zaposlenimi omejitve pri delu nekaterih ustanov na Koroškem

Zaradi okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi je od torka zaprta Občina Podvelka. Župan Anton Kovše ni med okuženimi, je povedal. Zaradi okužb med zaposlenimi je prilagojen tudi delovni čas lekarne v Dravogradu. Medtem je Koroška po številu aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev prehitela Gorenjsko in je na drugem mestu med regijami.

V Občini Podvelka, ki ima dobrih 2300 prebivalcev, je po podatkih Sledilnika za covid-19 za četrtek bilo 19 aktivno okuženih. Med temi so tudi trije od skupno petih zaposlenih na občini, ki je zato do nadaljnjega zaprta. Če občani kaj potrebujejo, pa lahko pokličejo župana po telefonu na številko, ki je zapisana na spletni strani občine.

V občini so sicer po županovih besedah zaključili vse večje projekte za letos, med temi je bila tudi gradnja nove športne dvorane v Breznu, vredna 3,5 milijona evrov, zaradi katere se je občina prvič v svoji zgodovini zares zadolžila.

Sicer pa so z občinskimi svetniki po video povezavi že opravili tudi prvo branje proračuna za prihodnje leto, je povedal župan Kovše, ki občino vodi že od njene ustanovitve in je trenutno z 79 leti starosti med najstarejšimi, verjetno pa najstarejši župan v Sloveniji.

Sicer pa je delež aktivno okuženega prebivalstva v občini trenutno manj kot en odstotek, župan pa opaža, da se ljudje ne držijo predpisanih ukrepov. “Če bi bili bolj doma in bi se manj družili, bi bilo okužb manj,” je dejal Kovše.

Na Koroškem imajo zaradi okužb med zaposlenimi omejitve pri poslovanju tudi v Koroški lekarni. Kot ta navaja na spletni strani, je do nadaljnjega lekarna v Dravogradu odprta krajši čas kot sicer.

Podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec je v zvezi s tem sporočil, da sta zaradi okužb z novim koronavirusom dve tretjini ekipe v lekarni na bolniški oz. v karanteni. Kdor bo v času, ko lekarna v Dravogradu ni odprta, potreboval zdravila, se lahko po navedbah podžupana odpravi v sosednjo občino, saj gre za dovoljeno izjemo pri prehajanju občin, pri tem pa morajo imeti občani pri sebi izpolnjeno in podpisano izjavo.

Medtem je Koroška po deležu aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev ta teden prehitela Gorenjsko in je zdaj med slovenskimi regijami na drugem mestu, za Pomurjem. Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 za četrtek ima Koroška 1298,8 primera aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev. Za Pomurje je ta številka 1608,9 primera, za Gorenjsko pa 1119,9 primera.

Na Koroškem je trenutno največ aktivnih okužb v občinah Slovenj Gradec, Dravograd in Radlje ob Dravi, najvišji delež okuženih prebivalcev v regiji pa ima trenutno Občina Dravograd z 2,206-odstotnim deležem aktivno okuženega prebivalstva. Večja žarišča okužb v regiji so Koroški dom starostnikov v Črnečah v dravograjski občini ter domova za starejše v Radljah ob Dravi in na Prevaljah.

V Občini Prevalje so v četrtek potrdili 19 novih okužb, od tega po podatkih vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina 17 v tamkajšnjem domu starejših. Kot je razvidno s spletne strani Doma starejših na Fari na Prevaljah, so v domu v četrtek brise na novi koronavirus odvzeli pri 73 stanovalcih, v rdeči coni doma pa so že v četrtek imeli 31 stanovalcev.

Medtem so v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov že nekaj dni brez okužb med stanovalci, tako da trenutno tudi nimajo več sive in rdeče cone v domu. Po besedah vodje enote Marjane Kamnik je v domu covid-19 prebolela več kot polovica stanovalcev. So se pa danes v slovenjgraškem domu razveselili donacije Lions kluba Slovenj Gradec, ki je domu doniral 960 rol papirnatih brisač in sladke dobrote.

Predsednik kluba Boris Pospihalj je zaposlenim izročil tudi pismo zahvale v podporo in pohvalo zaposlenim za napor, ki ga vlagajo v skrb za stanovalce v tem zahtevnem času, so sporočili iz slovenjgraške enote doma starostnikov.

Lions klub Slovenj Gradec je po besedah Kamnikove podobno donacijo danes predal tudi Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem ter domovom starejših na Prevaljah, v Črnečah in Radljah ob Dravi ter Domu sv. Eme v Šentjanžu pri Dravogradu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine