6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Zaradi odsotnosti reform Slovenija cepeta na mestu, po ekonomski svobodi od nas slabši le dve državi EU!

Po podatkih Instituta ekonomskih in strateških raziskav Visio, ki je glede na ekonomsko svobodo objavil lestvico 162 držav, se je Slovenija znašla na 71. mestu. Seveda ni potrebno posebej omeniti, da se Slovenija nahaja daleč za Avstrijo (27. mesto), prav tako pa tudi za Italijo (54. mesto) in Madžarsko (59. mesto). Čeprav je sicer Slovenija napredovala za dve bori mesti v primerjavi z lani, pa predsednica instituta  mag. Tanja Porčnik opozarja, da zaradi odsotnosti ustreznih reform zgolj cepetamo na mestu. 

Ob tem je še posebej zaskrbljujoče, da smo v primerjavi z letom 2015  poslabšali rezultat v skupini pravni sistem in lastninske pravice. Pri čemer je ocena najbolj padla v podskupini nepristranskost sodstva in zanesljivost policije. V Sloveniji je tako tudi več gospodarskega kriminala, kar pa nam nedvomno ne more biti v ponos.

Čeprav se je po besedah Porčnikove zmanjšal obseg državnega lastništva podjetij in investicij, s čimer je bil narejen pozitiven premik na področju ekonomske svobode, pa vladi Mira Cerarja ni uspelo zajeziti razbohotene porabe sektorja država ter odpraviti predimenzioniranih in nepreglednih predpisov. Vladi pa prav tako ni uspelo nadaljevati deregulacije trga dela s ciljem večje prožnosti, ki bi mladim brez delovnih izkušenj in manj kvalificiranim posameznikom omogočila lažjo in hitrejšo pot do zaposlitve.

“Slovenija že tri leta stopica na mestu, saj vlada Mira Cerarja z lepotnimi popravki v obliki tako imenovanih mini reform in prestrukturiranj javnih politik ni prispevala k povečanju ekonomske svobode. Zgolj špekuliramo lahko, ali bo vlada Marjana Šarca razumela, da je večja ekonomska svoboda nujni pogoj za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, dolgoročno gospodarsko rast in tako povečanje blaginje Slovenk in Slovencev,” je prepričana Porčnikova.

Tanja Porčnik (Foto: STA)

Od nas slabši le dve članici EU!

Razpredelnica ekonomske svobode kaže, da so bolj svobodne od nas praktično vse evropske države, med boljšimi na svetu so: Irska (5. mesto), Estonija in Litva (13. mesto), Ciper (18. mesto), Češka (30. mesto), Slovaška (53. mesto), Poljska (54. mesto) in Makedonija (68. mesto). Nikakor pa nam ne more biti v ponos, da sta od držav članic EU za nami zgolj Hrvaška (75. mesto) in Grčija (108. mesto) ter da so se pred nas uvrstile Romunija (20. mesto), Bolgarija (46. mesto) in celo Makedonija (68. mesto).

Foto: Visio institut

Večja ekonomska svoboda prinaša večjo blaginjo

Podatki iz letnega poročila Ekonomska svoboda sveta, ki ga skupaj izdajata Visio institut iz Slovenije in inštitut Fraser iz Kanade, kažejo, da ekonomsko bolj svobodne države prekašajo manj svobodne v blaginji. “Leta 2016 je bil povprečni dohodek najrevnejših 10 odstotkov prebivalstva v državah zgornjega kvartila ekonomske svobode 10.660 ameriških dolarjev, v primerjavi s 1.345 ameriških dolarjev v državah spodnjega kvartila ekonomske svobode (PKM konstantni 2011 USD). Obenem je povprečni dohodek najrevnejših 10 odstotkov prebivalstva v najbolj ekonomsko svobodnih državah približno dvakrat večji od povprečnega dohodka v ekonomsko najmanj svobodnih državah,” je mogoče prebrati.

Večja ekonomska svoboda prinaša nižjo ekstremno in zmerno revščino in večje zadovoljstvo z življenjem

Ob tem pa je iz spodnjih dveh grafov razvidno, da sta ekstremna in zmerna revščina nižji v državah z več ekonomske svobode, v državah z večjo ekonomsko svobodo pa so ljudje tudi bolj zadovoljni s svojim življenjem.

Glede na to, da večja ekonomska svoboda prinaša večjo blaginjo, nižjo ekstremno in zmerno revščino ter večje zadovoljstvo z življenjem, je naravnost sramotno, da nas prehitevajo države, kot so Romunija, Bolgarija in Makedonija, kar jim bo na dolgi rok omogočalo boljši gospodarski in socialni razvoj. Ne moremo se zgledovati po Hrvaški in Grčiji, ampak moramo stremeti k napredku, da ne bomo zgolj stali na mestu in nazadovali, kar je trend zadnjih desetih let.

H. M.

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine