-1.1 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Zaradi neupoštevanja spolne kvote zavrnjene nekatere liste za volitve v DZ

Volilne komisije so ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Po dosedanjih podatkih so v Celju zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice in Sloge, čemur je že pritrdilo vrhovno sodišče, v Novem mestu in Kranju pa zaradi premalo žensk Združeno desnico, a odločitev še ni pravnomočna.

Kot so za STA pojasnili v volilni komisiji celjske volilne enote, so listo Združene levice in Sloge zavrnili, ker so bili na njej poleg sedmih kandidatk le trije kandidati, kar ne zadosti 35-odstotni spolni kvoti. Pritožbo predstavnikov koalicije je po njihovih navedbah vrhovno sodišče že zavrnilo.

Odločitvi novomeške in kranjske volilne komisije glede kandidatnih list Kangler & Primc – Združena desnica pa še nista pravnomočni. Kot so pojasnili v Novem mestu, so omenjeno listo zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve ženski. Prav tako sta bili zgolj dve kandidatki tudi na njihovi listi v Kranju.

V koaliciji Kangler & Primc – Združena desnica so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so njihove kandidatke v teh enotah kandidirale v po dveh volilnih okrajih. Tudi Združena levica in Sloga trdi, da so na njihovi listi kandidati kandidirali v po dveh volilnih okrajih, zato bi morala biti njihova lista sprejeta. Danes popoldne so zaradi tega tudi vložili tožbo na Ustavno sodišče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine