19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Zaradi neupoštevanja spolne kvote zavrnjene nekatere liste za volitve v DZ

Volilne komisije so ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Po dosedanjih podatkih so v Celju zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice in Sloge, čemur je že pritrdilo vrhovno sodišče, v Novem mestu in Kranju pa zaradi premalo žensk Združeno desnico, a odločitev še ni pravnomočna.

Kot so za STA pojasnili v volilni komisiji celjske volilne enote, so listo Združene levice in Sloge zavrnili, ker so bili na njej poleg sedmih kandidatk le trije kandidati, kar ne zadosti 35-odstotni spolni kvoti. Pritožbo predstavnikov koalicije je po njihovih navedbah vrhovno sodišče že zavrnilo.

Odločitvi novomeške in kranjske volilne komisije glede kandidatnih list Kangler & Primc – Združena desnica pa še nista pravnomočni. Kot so pojasnili v Novem mestu, so omenjeno listo zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve ženski. Prav tako sta bili zgolj dve kandidatki tudi na njihovi listi v Kranju.

V koaliciji Kangler & Primc – Združena desnica so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so njihove kandidatke v teh enotah kandidirale v po dveh volilnih okrajih. Tudi Združena levica in Sloga trdi, da so na njihovi listi kandidati kandidirali v po dveh volilnih okrajih, zato bi morala biti njihova lista sprejeta. Danes popoldne so zaradi tega tudi vložili tožbo na Ustavno sodišče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine