12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Zaradi medijskega enoumja mainstream medijev bo ustanovljen Medijski center Andreja Slavka Uršiča!

V spomin na slovenskega pravnika, politika, protifašista, časnikarja, prvega urednika tednika Demokracija in žrtev komunistične tajne službe Ozna Andreja Slavka Uršiča je bila sprejeta odločitev o ustanovitvi medijskega centra, ki bo nosil njegovo ime. Njegova življenjska zgodba namreč v marsikaterih segmentih ponazarja trpljenje in usodo, ki jo je v prvi polovici prejšnjega stoletja ob preganjanju treh totalitarnih režimov doživljalo na tisoče Slovenk in Slovencev. 

Glede na to, da smo v sedanjosti priča medijskemu enoumju s strani mainstream medijev, pobuda za ustanovitev medijskega centra tednika Demokracija in Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev, ki smo se ji pridružili tudi mi, in sicer tako na televiziji Nova24TV kot tudi na spletnem portalu nova24tv.si, predstavlja edini logičen ukrep.

Ustanovitev z namenom razvoja medijske pluralnosti

Novi medijski center v čast prvemu uredniku Demokracije Medijski center Andreja Slavka Uršiča bo namenjen razvoju medijske pluralnosti v Sloveniji. Ob zaključku prve faze postavitve medijskega centra bo v ponedeljek, 13. maja, ob 18. uri organizirana okrogla miza z naslovom Slovenski mediji v totalitarizmu in danes. Okroglo mizo, ki se je bodo udeležili časnikar in avtor knjige “Neznani Slavko” v zaporih Udbe: Novi podatki o usodi Andreja (Slavka) Uršiča Ivan Jevnikar, publicist in avtor več knjig o zločinih jugoslovanske tajne politične policije Igor Omerza ter novinar in nekdanji urednik Dela Peter Jančič, bo povezoval novinar in urednik Demokracije Jože Biščak. 

Foto: Twitter

Selektivnosti ni videti konca

Selektivno poročanje v Sloveniji predstavlja stalnico, to pa še posebej velja za javno hišo RTV Slovenija, čeprav jo financiramo vsi slovenski davkoplačevalci in bi kot taka morala poročati v dobrobit vseh državljank in državljanov ne glede na politične nazore ali kakršen koli drug dejavnik.  Glede na to, da so bila leta 2000 sprejeta poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija, se človek upravičeno vpraša, kdaj bodo ta tudi uveljavljena v praksi, da bomo lahko rekli, da so strokovnost, poštenost, etičnost in objektivnost vodila javne televizije.

Foto: STA

Žal pa v isti rog trobijo tudi drugi mainstream mediji, med katerimi so tudi Petanov Dnevnik, Petričeve Slovenske novice in Haklov Večer, kar so dodatno dokazali v primeru nedavne ugrabitve Belokranjca s strani migrantov. Namesto da bi korektno poročali, so raje pisali v pogojniku in molčali o izvoru ugrabiteljev, čeprav je bilo jasno, da gre za nezakonite migrante. Več o tem preberite TUKAJ.

Dejstvo je, da imajo mediji veliko družbeno moč, zaradi česar jih tudi imenujemo četrta veja oblasti, in prav je, da objektivno poročajo o dogodkih in ljudeh, ki pomembno sooblikujejo družbo kot celoto. Vsak napor, ki bo prispeval k razvoju medijske pluralnosti, je nedvomno več kot dobrodošel in nujen, če želimo, da Slovenija tudi v praksi postane evropska država.

H. M.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine