15.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Zapuščina Marjana Šarca in njegove vlade na področju zdravstva: Davil piarovko, njegovi poslanci sami določali svetovalce na inštitutih, ušla sta mu kar dva ministra

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

“Navedel sem citat iz zapisa človeka, ki je vse svoje življenje posvetil boju za pravico, proti korupciji, elitam, prvorazrednim zajedalcem in zlasti boju proti globoki državi. Vedno je bil žrtev, vedno so ga onemogočali in vedno mu je nekdo preprečil, da bi dosegel, da bi se v Sloveniji cedila med in mleko…Kar je Chuck Norris za ZDA, je Franci Matoz za Slovenijo. Sprašujemo se, ali bo revež zdržal tempo, kajti vsak dan dobi novo nadzorno ali vodstveno funkcijo,” je Marjan Šarec zapisal o Janezu Janši in odvetniku Franciju Matozu na spletni strani LMŠ. Pozabil je, da so junija poslanci koalicije in opozicijska SNS vložili predloge sprememb Zakona o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu, ki prinaša znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme. Vprašajte se, ali bi res sedanji predsednik vlade podpiral te predloge, če bi na njega vplivala tranzicijska poslovneža Božo Dimnik in Andrej Marčič, oba velika zaslužkarja z medicinsko opremo v vladah Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca.

Marjan Šarec spet deli svoje tedenske misli na spletni strani Liste Marjana Šarca (LMŠ). S svojimi domislicami se je lotil afere golf, odvetnika Francija Matoza in spet je pisal o kadrovski čistki. Šarec je izpostavil zapis Janeza Janše, ko je bil le ta kritičen do dejanj v Šarčevi vladi in odvzema sredstev slovenskemu zdravniku dr. Marko Noču v letu 2019. Šarec je na eni fotografiji iz leta 2003 zgradil tezo, da se Janez Janša in stranka SDS le na papirju borita proti korupciji v zdravstvu. Le ta pa je v tridesetih letih odnesla najmanj deset milijard evrov davkoplačevalskega denarja.

V mesecu juniju so tako koalicijski poslanci in opozicijska SNS vložili predlog sprememb Zakona o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu, ki prinaša znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme. Med novitetami bi se uvedla referenčna cena, ki bi jo oblikoval urad, in sicer na podlagi podatkov iz slovenskih bolnišnic in bolnišnic drugih primerljivih držav Evropske Unije. Med prednosti spremembe zakonodaje na področju naročanja medicinske opreme bi se onemogočalo dosedanja nerazumna in prekomerna odstopanja pri nabavah istega materiala v različnih bolnišnicah.

Predlagan model izenačitve nabavnih cen v vseh slovenskih zdravstvenih zavodih, ki delujejo v javni zdravstveni mreži, bo vplival na znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme na slovenskem trgu. Vse to Marjan Šarec pozablja. Lahko le spomnimo, da je v času Šarčeve vlade odstopil minister za zdravje Samo Fakin. Šarec pa je na eni zadnjih novinarskih konferenc pred sestopom z oblasti davil predstavnico stike z javnostjo Fakinovega naslednika Aleša Šabedra. Sedanji zunanji minister Anže Logar pa je tudi razkril, kako je poslanec LMŠ Jože Lenart kar sam določil svetovalca za delo na Onkološkem institutu.

Marjan Šarec je delil svoje misli na strani LMŠ. (foto: Posnetek zaslona / Stranka LMŠ)

Za Šarca je Franci Matoz slovenski Chuck Norris
Marjana Šarca še vedno boli, da je v času prvega vala epidemije pustil prazna skladišča nujne medicinske opreme. Nekdanji predsednik vlade je vse to vedel, a raje namesto soočenja z eno najhujših kriz v moderni dobi vrgel puško v koruzo. Za njega prazna skladišča ne predstavljajo resnice, ampak ideologijo. Samo vprašamo se lahko, koliko mrtvih bi lahko bilo ob prvem valu, če bi resnično vladala še Šarčeva vlada.

Največja vladna stranka SDS je v zadnjih dneh zamenjala nekaj svojih kadrov v različnih državnih podjetjih in institucijah. Kar nekaj novih obveznosti bo prevzel osebni odvetnik Janše, Franci Matoz. “Kar je Chuck Norris za ZDA, je Franci Matoz za Slovenijo. Sprašujemo se, ali bo revež zdržal tempo, kajti vsak dan dobi novo nadzorno ali vodstveno funkcijo,” je Šarec zapisal v svojem slogu.

Šarec je pozabil, kako se je kadrovalo v njegovi vladi. Prav afera Kralj je odnesla njegovega dolgoletnega političnega sopotnika Braneta Kralja, ker je hotel preko telefonskega klica urediti službo Igorju Šoltesu na Uradnem listu. Šarčeva vlada pa je v svojem kratkem času izvedla kar 252 menjav. In to na sejah, ki so trajale včasih le nekaj minut. Ne smete pozabiti na Šarčevega najpomembnejšega sodelavca, Damira Črnčeca, ki je skadroval svoje kadre na predvsem na državnem Telekomu.

Ob kopici šarcizmov, ki jih je tudi tokrat natresel pred očmi slovenske javnosti, pa si Marjan Šarec niti ne predstavlja, kaj pomeni resno predsedovati Svetu Evropske Unije. Od politika, ki se je v preteklosti zbal nastopati kot govorec pred Evropskim parlamentom, ne moremo pričakovati drugega, kot da ne razume, da je sedanji predsednik vlade zaposlen z veliko bolj nujnimi stvarmi kot priti na neko obravnavo v neki zadevi, kjer ga prvi toži.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine